USA

Voldsom økning av antisemittisme i USA

Fra 2016 til 2017 økte antisemittiske handlinger i USA med nærmere 60 prosent. Fra 2015 til 2017 var økningen på over 100 prosent. I 2017 var antallet hendelser totalt på 1986. I 2015 var tallet 941. Dette viser tall fra ADL, en amerikansk organisasjon som arbeider mot diskriminering og hatkriminalitet.

Statene med flest antisemittiske hendelser er også statene med den største jødiske befolkningen.

Kunnskapsinstitusjoner øker mest

Etterlengtet press på palestinske myndigheter

I for lang tid har palestinske myndigheter (PA) og FN-institusjoner sluppet unna offisiell pisk fra verden rundt seg.

Nå holder amerikanske myndigheter tilbake over halvparten av beløpet på rett under 1.milliard kroner til UNRWA; FN-organisasjonen som forvalter store summer til blant annet til de PA-styrte områdene

Argumentet er at organisasjonen må fornye seg, og at palestinske myndigheter ikke kan få såpass store summer uten at de kommer til fredsforhandlinger eller viser en respekt for USA.

USA holder tilbake en halv milliard til palestinerne

«Han vil ikke gi mer bidrag, eller han vil stoppe bidraget, inntil palestinerne er enige om å komme tilbake til forhandlingsbordet», sa USAs FN-ambassadør i begynnelsen av januar

Samme dag som Nikki Haley uttalte seg, skrev president Donald Trump følgende på twitter:

«Vi betaler palestinerne hundrevis av millioner dollar årlig og blir ikke respektert eller verdsatt»

Og fortsatte:

Situasjonen etter Syria-krigen er potensielt farlig og eksplosiv

Etter en telefonsamtale mellom president Trump og president Putin den ellevte november, sendte USA ut en pressemelding som uttaler at de to presidentene var blitt enige om å arbeide for at alle utenlandske styrker og grupperinger etter hvert skulle ut av Syria. 

To dager etter fant Russlands utenriksminister Lavrov grunn til å korrigere meldingen. Irans tilstedeværelse er legitim, sa han, og la til at Russland ikke så for seg en tilbaketrekning av pro-iranske grupper fra landet.

Seksdagerskrigen - den alvorlige konsekvensen av Egypts opptrapping

Israel får det knusende overtaket

Om morgenen for eksakt 50 år siden, befinner så og si hele den israelske flystyrken seg i luften på vei mot Egypt. De flyr i lav høyde over den tørre Sinai-ørkenen. I løpet av tre hektiske timer, skulle det israelske luftforsvaret (IAF) klare bragden og så å si slå ut hele det egyptiske luftforsvaret.

Farlig fortielse

Det kan være en påkjenning å følge med på antisemittismens utvikling via nett.

Mengden innrapporterte hendelser er overveldene og samtidig vet man at dette bare er toppen av et isfjell.

En undersøkelse gjort i Tyskland viser at 70 % av jødene som ble spurt ville valgt ikke å rapportere antisemittisme fordi de mente at det uansett ikke ville hjelpe på situasjonen.

De kan ha rett.

Subscribe to USA

Sommerstevnet 2018

Program

Vær med å feire 70 årsfesten for staten Israel

Bestill billett