Deal of the Century

Paven vender tommelen ned for Trumps plan for fred

AV: Martin Gellein

Pave Francis advarte mot "urettferdige løsninger" på den israelsk-palestinske konflikten. Paven kommenterte Donald Trumps plan som et forspill til nye kriser. 


«Middelhavsregionen er truet av ustabilitet, både i Midtøsten og Nord-Afrika er det konflikter mellom ulike etniske og religiøse grupper.»
"Vi kan ikke overse den pågående uavklarte konflikten mellom israelere og palestinere. Urettferdige forslag til løsninger vil kun vil skape nye kriser,» uttalte paven. 

 

Palestinerne legger press på Norge og EU for å forhindre israelsk annektering

AV: Martin Gellein

Palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh forsikret Norges utenriksminister, Ine Maria Eriksen, om at Donald Trumps freds-initiativ allerede har utspilt sin rolle. Shtayyeh oppfordret Norge og andre europeiske land til å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat. Palestinerne håper en slik anerkjennelse vil forhindre at Israel skal annektere nye områder, slik «Deal of the Century» åpner opp for.

Storbritannia positive til Trumps fredsplan – parlamentarikere skuffet over palestinernes innstilling

AV: Martin Gellein

«Palestinerne må vise at de ønsker fred ved å ta Donald Trumps «Deal of the Century» på alvor, i stedet for å avvise planen og regne med at det internasjonale samfunnet har uendelig med tålmodighet (Stephen Crabb).

Palestinerne må bringe noe mer til forhandlingsbordet enn en bønn om sympati. De må snakke «fredsspråket» og forplikte seg til en ekte fredsprosess, fortsatte Crabb, som er leder av den britiske parlamentsgruppen Conservative Friends of Israel (CFI).

Norsk sogneprest ut mot Trumps fredsplan og «israelsk okkupasjon»

AV: Martin Gellein

«De kristne kirkene i området, fra de katolske via den anglikanske og lutherske til baptistkirken, er sterkt avvisende til fredsplanen for Israel/Palestine-konflikten,» skriver den pensjonerte sognepresten.

Mæland omtaler ikke de 300 messianske menighetene i Israel og heller ikke evangeliske arabiske kristne som tror på Bibelen - ikke den u-bibelske erstatningsteologien.

Abbas vil ikke ha fred

AV: Martin Gellein

Etter å ha angrepet Israel og tapt krigen på 6 dager i 1967, proklamerte Den Arabiske Liga sine berømte tre nei: Nei til fred med Israel. Nei til å anerkjenne Israel. Nei til å forhandle med Israel.

Under Den Arabiske Ligas møte i Kairo i forrige uke, proklamerte palestinernes leder Mahmood Abbas «1000 nei» til USAs plan for fred – Deal of The Century. Uttalelsen er i praksis en bekreftelse av proklamasjonen fra 1967.

Abbas mangler støtte i FN for å forkaste Trumps fredsplan

AV: Martin Gellein

Indonesia og Tunisia har trukket tilbake forslaget om å forkaste fredsplanen fra Det Hvite Hus. Årsaken skal være at USA og Israel har lykkes med sitt iherdige diplomatiske arbeid de siste ukene. Angivelig vil ikke 9 av 15 medlemsland i FNs sikkerhetsråd stille seg bak forslaget, noe som er nødvendig for å få til en resolusjon.

USA skal ha lagt et "veldig sterkt press" på nasjoner i sikkerhetsrådet, inkludert advarsler om økonomisk gjengjeldelse.

Israelske arabere vil ikke bo i "Palestina"

AV: Martin Gellein

Et av de mest overaskende forslagene i Trumps plan for fred innebærer at et område i Galilea bebodd av omkring 300.000 arabiske israelere vil kunne tilfalle en palestinsk stat. Området, som grenser mot «Vest-bredden» blir ofte kalt «triangelet.»

Araberne ønsker å forbli israelere av ulike årsaker. Noen fordi de opplever seg som fullverdige israelere, de er aktive deltagere i demokratier, avtjener verneplikt og så videre. For andre er det israelernes levevilkår som er årsaken, som er langt høyere enn i de autoritære PA-styrte områdene.

Bondevik: Trumps fredsplan er «et fullstendig dødfødt dokument»

AV: Martin Gellein

«Denne såkalte fredsavtalen til Donald Trump er et diktat, og et fullstendig dødfødt dokument,» sier Kjell Magne Bondevik til VG.

Bondevik er oppgitt over forslaget som ble presentert av Det hvite hus tirsdag, ifølge VG. «Jeg kan ikke forstå at en amerikansk president kan få seg til noe slikt, og att på til forlange å bli trodd. Dette er ingen fredsplan og kan heller aldri bli det på basis av dette dokumentet som har innhold som palestinerne ikke er i nærheten av å kunne akseptere,» sier Bondevik.

Subscribe to Deal of the Century

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer