valg

IDF: Hizbollah samarbeidet med syriske tropper for å angripe Israel på valgdagen

Av Edna Eriksen

Den 2. mars slo det israelske flyvåpenet til mot et kjøretøy og drepte en mann som antas å være en Hizbollah-terrorist. Syrias nyhetsbyrå «SANA» rapporterte at Israel slo til mot syriske regjeringsstyrker, såret tre regimesoldater og drepte en sivil.

- Selv på valgdagen prøver fiendene våre å skade oss, sa forsvarsminister Naftali Bennett i en uttalelse.

Massiv innsats for å kaste Benjamin Netanyahu

AV: Martin Gellein

Etter anbefaling fra et knepent flertall i Knesset har president Reuven Rivlin gitt Blue and Whites statsministerkandidat Benny Gantz mandat til å danne regjering. Bak seg har Gantz både sentrum, venstresiden og den arabiske Felleslisten. Koalisjonen setter nå alt inn for å få kastet Benjamin Netanyahu som statsminister.

Koalisjonen har fremmet tre lovforslag som har som siktemål å forhindre at Netanyahu får mulighet til å fortsette som president:

Kan de arabiske partienes innflytelse true Israels sikkerhet?

AV: Martin Gellein

I den tredje valgrunden gikk statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud kraftig frem. Men høyre-koalisjonen mangler enda 3 mandater for å være i flertall i den israelske nasjonalforsamlingen, Knesset. 
Samtidig som statsminister Netanyahu står ovenfor Corona-epidemien kjemper majoriteten i Knesset for å kaste ham som statsminister. Det politiske spillet til Netanyahus motstander kan sette landets sikkerhet i fare. 

15 arabiske israelere i Knesset

AV: Martin Gellein

Arabernes oppslutning omkring egne partier var med å sikre valgseieren for høyresiden og Benjamin Netanyahu. Analytikere mener det var Banny Gantzs, Netanyahus utfordrer i sentrum-venstre blokken, uttalelser før valget som førte til velgerflukten. Gantz uttalte at han ville danne en ren jødisk regjering, og hadde tro på at han ville vinne stemmer fra høyre-partiene ved budskapet. Det gjorde han ikke, og sentrum-venstresiden mistet de arabiske velgerne.

Valget i Israel: Alt tyder på at Netanyahu fortsetter som statsminister

AV: Martin Gellein

Statsminister Benjamin Netanyahu ligger an til å vinne 60 seter for sin koalisjon av høyreorienterte og religiøse partier, ett mindre enn han trenger for et flertall i Knesset, viser avslutningsmålinger etter valget mandag. 


Statsministeren har uttalt at han allerede har snakket med lederne av de høyreorienterte partiene, at de er enige om å danne en sterk nasjonal regjering så snart som mulig, og at de vil møtes tirsdag morgen. 

Netanyahu: - Israels sikkerhetssituasjon krever en bred regjering

I forkant av regjeringsforhandlingene med opposisjonspartiet, Blue and White, søndag, uttalte statsminister Benjamin Netanyahu at Israel trenger en bred regjering.

- Israel trenger en bred regjering for å ta vanskelige avgjørelser i kjølvannet av den økende sikkerhetstrusselen, sa statsminister Benjamin Netanyahu.

Han pekte på situasjonen i Syria, Libanon og Irak, og at Iran «tråkker» på alle disse scenene.

Netanyahu kan nå gå inn i sin fjerde periode som statsminister

Ingen israelske statsministere har sittet lenger enn sittende statsminister, Benjamin Netanyahu. Han ble valgt inn i 2009, og har nå sittet i hele ti år på rad. Om han nå skulle klare å danne en ny regjering, går han inn i fire nye år.

Resultatet av valget den 17.september, ble akkurat så tett som forventer. Og hvem som skulle få oppdraget fra Israels president, Reuven Rivlin, med å danne en ny regjering har vært svært uklart.

Hvem som får mandat til å danne ny israelsk regjering avgjøres trolig innen onsdag

De to statsministerkandidatene i Israel, Benny Gantz og Benjamin Netanyahu, vil i løpet av førstkommende onsdag trolig få vite hvem av dem som får mandat til å danne ny regjering i Israel.

Mandatet gis av den israelske presidenten, Reuven Rivlin.

Det foregår nå nervøse sonderingssamtaler mellom de ulike partiene i Israel, som nå er delt inn i to blokker og en eventuell joker.

Subscribe to valg

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding