Benny Gantz

Press mot Gantz for å redusere regjeringens størrelse

Av Edna Eriksen

Likud og Blue and White sine forhandlingsgrupper møttes tirsdag kveld til en videokonferanse. Å avklare antallet statsråder gjenstår før statsminister Benjamin Netanyahu kan danne ny regjering.

Høyresidens blokk som har 58 representanter i Knesset, skal ha 15 ministre og Gantz blokk  som bare har 19 representanter i Knesset, skulle i utgangspunktet også ha 15 ministre. Det gjør at regjeringen blir uforholdsmessig stor, i følge kritikerne.

Massiv innsats for å kaste Benjamin Netanyahu

AV: Martin Gellein

Etter anbefaling fra et knepent flertall i Knesset har president Reuven Rivlin gitt Blue and Whites statsministerkandidat Benny Gantz mandat til å danne regjering. Bak seg har Gantz både sentrum, venstresiden og den arabiske Felleslisten. Koalisjonen setter nå alt inn for å få kastet Benjamin Netanyahu som statsminister.

Koalisjonen har fremmet tre lovforslag som har som siktemål å forhindre at Netanyahu får mulighet til å fortsette som president:

Kan de arabiske partienes innflytelse true Israels sikkerhet?

AV: Martin Gellein

I den tredje valgrunden gikk statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud kraftig frem. Men høyre-koalisjonen mangler enda 3 mandater for å være i flertall i den israelske nasjonalforsamlingen, Knesset. 
Samtidig som statsminister Netanyahu står ovenfor Corona-epidemien kjemper majoriteten i Knesset for å kaste ham som statsminister. Det politiske spillet til Netanyahus motstander kan sette landets sikkerhet i fare. 

Analyse: Hvordan Benny Gantz og Blue and White svikter Israel

AV: Martin Gellein

Mandag startet Blue and White koalisjonsforhandlinger med de arabiske partiene, som han før valgkampen tydelig og klart lovet å ikke inngå samarbeid med. Mange regner partiets leder Benny Gantz’ innbitte motstand mot at Benjamin Netanyahu (Likud) skal fortsette som statsminister, som årsaken til at Blue and White går bort ifra løftene. Deler av de arabiske partiene er anti-sionistiske, idet de støtter palestinernes anklager mot og motstandskamp mot Israel.

Valget i Israel: Alt tyder på at Netanyahu fortsetter som statsminister

AV: Martin Gellein

Statsminister Benjamin Netanyahu ligger an til å vinne 60 seter for sin koalisjon av høyreorienterte og religiøse partier, ett mindre enn han trenger for et flertall i Knesset, viser avslutningsmålinger etter valget mandag. 


Statsministeren har uttalt at han allerede har snakket med lederne av de høyreorienterte partiene, at de er enige om å danne en sterk nasjonal regjering så snart som mulig, og at de vil møtes tirsdag morgen. 

Netanyahu kan nå gå inn i sin fjerde periode som statsminister

Ingen israelske statsministere har sittet lenger enn sittende statsminister, Benjamin Netanyahu. Han ble valgt inn i 2009, og har nå sittet i hele ti år på rad. Om han nå skulle klare å danne en ny regjering, går han inn i fire nye år.

Resultatet av valget den 17.september, ble akkurat så tett som forventer. Og hvem som skulle få oppdraget fra Israels president, Reuven Rivlin, med å danne en ny regjering har vært svært uklart.

Subscribe to Benny Gantz

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding