Judea og Samaria

Israels forbereder seg på konflikter ved annektering av områder i Judea og Samaria

AV: Martin Gellein

Forsvarsdepartementet, ved forsvarsminister Naftali Bennett (bilde), forbereder seg på den planlagte annekteringen av jødiske bosetninger i Judea og Samaria. Det er opprettet et organ som skal koordinere innsatsen mellom ulike grener av sikkerhets-sektoren. Forsvaret forbereder seg blant annet på terror fra palestinske væpnede grupper, raketter fra Libanon og Syria og voldelige demonstrasjoner. 

Palestinerne legger press på Norge og EU for å forhindre israelsk annektering

AV: Martin Gellein

Palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh forsikret Norges utenriksminister, Ine Maria Eriksen, om at Donald Trumps freds-initiativ allerede har utspilt sin rolle. Shtayyeh oppfordret Norge og andre europeiske land til å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat. Palestinerne håper en slik anerkjennelse vil forhindre at Israel skal annektere nye områder, slik «Deal of the Century» åpner opp for.

Ayelet Shaked: Det er vår plikt å annektere C-områdene i Oslo-avtalen

AV: Martin Gellein

Shaked har av mange blitt annonsert som Israels andre kvinnelige statsminister. Sammen med Bennet har hun etablert partiet Yamina. Shaked og Bennett har, lenge før Trumps fredsplan, tatt til orde for nødvendigheten av annektering av Jordan-dalen og jødiske bosetninger i Judea og Samaria. I artikkelen forklarer hun hvorfor dette er bør gjøres umiddelbart.

Første gang siden Oslo-avtalen: Israel gjør områder på Vest-Bredden til natur-reservater

AV: Martin Gellein

The Times of Israel skriver at Bennet onsdag kunngjorde godkjenningen av 7 nye reservater på Vest-Bredden. Alle innenfor C-områdene definert av Oslo-avtalen. Uttalelsen fra Bennetts kontor formidler at også 12 eksisterende reservater vil bli utvidet.

«I dag gir vi hele Israel et stort løft og vi fortsetter med å utvikle det jødiske samfunnet I C-området, med handling, ikke bare med ord,» uttaler forsvarsministeren.

USA fjernet ordet «Okkupert»

I sin årlige menneskerettighetsrapport, har USA nå fjernet ordet okkupert. Det gjelder både når de omtaler vestbredden (Judea og Samaria), Golanhøydene og Gaza. I 2016 ble disse områdene omtalt som «Israel og de okkuperte områdene». I årets rapport heter det Israel, Golanhøydene, vestbredden og Gaza.

Professor i internasjonal rett, Eugene Kontorovich, er direktør ved «Kohelet policy forum» med tilholdssted i Jerusalem. Han mener dette betyr en massiv endring i hvordan USA ser konflikten.

Subscribe to Judea og Samaria

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding