Pittsburgh

Det er vårt ansvar å bidra til at jøder føler seg trygge

«I sommer var jeg på ferie i New York, en av byene i verden med flest jøder. Overalt kunne jeg observere jøder som bar davidsstjernen synlig, jøder som åpent og stolt viste frem sin identitet og kultur.»

Slik startet norsk jødiske Nikolaj Kahns debattinnlegg i Aftenposten i 2013.

Han gjorde det for å vise kontrasten til hvordan han selv hadde sluttet å bære jødiske symboler offentlig. Av frykt, og av skam.

Ett år er gått siden det dødeligste angrepet på amerikanske jøder gjennom historien

Klokken 0950 om morgenen den 27. oktober 2018, gikk massedrapsmannen og terroristen, Robert Bowers, inn i «Tree of Life» synagogen i Pittsburgh, USA. Han var lastet med store mengder våpen og ammunisjon.

Ikke lenge etter hadde han drept 11 mennesker og skadet 7. Samtidig som han skjøt menneskene i synagogen, skal han ha uttrykt at de fortjente å dø, fordi de sto bak folkemord.

Etter Pittsburgh: Kampanje mot antisemittisme sprer seg i sosiale medier

Etter den grusomme terrormassakren i Livets Tre Synagogen i Pittsburgh, var det ifølge det amerikanske nyhetsmediet The New York Times, mange synagoger som signaliserte at de ville holde stengt sabbaten som starter kvelden den 2.november.

Imidlertid har det under hashtaggen #ShowUpForShabbat de siste dagene pågått en storstilt kampanje hvor synagoger ønsker alle velkommen til sabbat-Gudstjeneste. Mange ikke-jøder, har sagt at de ønsker å komme.

Subscribe to Pittsburgh

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!