FN

Ber Gazas innbyggere holde seg unna buffersonen

I går oppfordret det "Hvite hus" sterkt lederne for protestene i Gaza til å være tydelige ovenfor demonstrantene.

"USA oppfordrer på det sterkeste lederne for protestene til å kommunisere høyt og tydelig at protestmarsjen skal foregå fredfullt; avstå fra alle former for vold, holde seg utenfor buffersonen på 500 meter, og ikke nærme seg grensegjerdet på noen som helst måte."

Professor Ole Gjems-Onstad: - Resolusjoner vedtas som ledd i kamp mot Israel

I kronikken «Menneskerettsdramaet» i Dagens Næringsliv i begynnelsen av august skrev professor Gjems-Onstad følgende: 

«En konsekvens av FNs politisering av menneskerettighetene er generalforsamlingens stadige resolusjoner mot Israel. Man behøver ikke godta Israels brutale fremferd for å se dobbeltmoralen blant de diktaturer som, tiljublet av LO, fordømmer landet.»

Vi stilte ham noen spørsmål om temaet.

- FN kan gjøre mer for å forebygge krig

Møtet kommer kun to dager før UNIFILs (FNs fredsbevarende styrke i Sør-Libanon) mandat, til å påse at resolusjon 1701 etterleves, går ut. 

Resolusjonen ble vedtatt av FN i 2006 for å sikre en fred mellom Israel og Libanon. Et av punktene i resolusjonen er at alle våpen som selges til Libanon, skal være godkjent av myndighetene, og at det ikke skal være andre våpen i Sør-Libanon enn våpnene til den libanesiske hæren.

Israel mener at resolusjonen er brutt gjentatte ganger gjennom Hezbollahs økende våpenarsenal.

- Ønske om å ødelegge Israel er en moderne form for antisemittisme

FNs generalsekretær, Antonio Guterres, besøker i disse dager Israel. Og han har blant annet vært i møte med både Israels statsminister, Benjamin Netanyahu og Israels president, Reuven Rivlin.

I møte med Rivlin, sa FNs generalsekretæren at et ønske om å ødelegge Israel er en moderne form for antisemittisme.

Dette var en gjentakelse av det han sa til en større jødisk forsamling i New York i april.

Seksdagerskrigen - den alvorlige konsekvensen av Egypts opptrapping

Israel får det knusende overtaket

Om morgenen for eksakt 50 år siden, befinner så og si hele den israelske flystyrken seg i luften på vei mot Egypt. De flyr i lav høyde over den tørre Sinai-ørkenen. I løpet av tre hektiske timer, skulle det israelske luftforsvaret (IAF) klare bragden og så å si slå ut hele det egyptiske luftforsvaret.

Israeler valgt til visepresident i FN

"Det er en ære å representere staten Israel i en slik lederposisjon i FN", sier Danon i en uttalelse etter avstemningen hvor han ble valgt til visepresident i FNs største organ, generalforsamlingen. 

"Vi har igjen bevist at Israel er klar til, og i stand til, å tjene i betydelige stillinger i FN. Og forsøkene på å blokkere denne fremgangen vil ikke lykkes."

Han har siden august 2015 vært Israels ambassadør til FN. Da kom han fra stillingen som forsknings-, teknologi- og romfartsminister.

Subscribe to FN

Sommerstevnet 2018

Program

Vær med å feire 70 årsfesten for staten Israel

Bestill billett