Jerusalem

2500 år gammelt segl funnet i Davidsbyen

AV: Martin Gellein

De bibelske bøkene om Esra og Nehemja forteller at babylonerne ødela Jerusalem 586 år før Kristus. Etter 70 år i eksil fikk jødene tillatelse av perserkongen Kyros å vende hjem igjen og bygge opp igjen Jerusalem. Et unikt dobbelt arkeologisk funn i Jerusalem belyser livet i byen i den perioden.

Et innsegl på en forsegling er nylig blitt avdekket to ganger i løpet av de arkeologiske utgravningene foretatt i Davidsbyen i Jerusalem.

Tyrkia og Iran samarbeider om Irak og Libya, er Israel neste?

AV: Martin Gellein

Iran og Tyrkia samarbeider stadig tettere over hele Midtøsten. Forholdet mellom landene er styrket gjennom felles motstand mot USAs rolle i konflikten i Syria. De har også sammenfallende interesser knyttet til å unngå USAs økonomiske sanksjoner og i bekjempelsen av kurdiske militære separatister. De er også enige om støtten til Hamas motstandskamp mot Israel. Mye tyder på at dette til sammen kan føre til at Teheran og Ankara får en felles uttalt politikk i hele Midtøsten, fra Jemen til Syria.

Tyrkia vil kjempe for Jerusalem

AV: Martin Gellein

Tyrkias religionsminister Ali Erbas lovet i helgen at «kampen vil fortsette inntil Jerusalem er fritt.» Han beskylder Israel for å være ansvarlige for krig og for å splitte muslimsk land.

Uttalelsene kom da Erbas deltok i et nettforum med palestinske ledere. Kommentarene ble rapportert på tyrkisk på T24.

Natanyahu omtaler drapet på arabiske autist som en tragedie

AV: Martin Gellein

En arabisk autist ble ved skutt og drept av israelsk politi i Jerusalem i forrige uke. Tidligere i uken har forsvarsminister Benny Gantz sendt sine kondolanser til familien.

«Det som skjedde er en tragedie. Dette er en mann med nedsatt funksjonsevne, med autisme, urettmessig mistenkt, og vi forventer at saken blir etterforsket grundig. Vi sørger alle sammen med familien- det omfatter hele det israelske samfunnet og hele den israelske regjeringen,» uttalte Netanyahu søndag.

Møt Jerusalems nye severdighet: Løven Lion

AV: Martin Gellein

Lion er en av to asiatiske løveunger - en truet art - født i Tisch Family Biblical Zoo i Jerusalem. Navnet “Lion” virker kanskje ikke veldig originalt for engelsktalende. Men navnet ble annonsert i forrige måned av ordfører Moshe Lion til ære for Jerusalem Dagen - høytiden til minne om dagen da Jerusalem igjen ble Israels hovedstad. Jerusalem har en løve som emblem.

Erdogan: Vi vil ikke tillate Israel å annektere noe område av Vestbredden

AV: Martin Gellein

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan fremmet søndag trusler knyttet til den nye regjeringens planer om å erklære suverenitet over områder på Vestbredden.

«Vi er vitne til en ny plan for israelsk okkupasjon og annektering som truer palestinsk suverenitet, og er i strid med folkeretten,» sa Erdogan i en tale på en muslimsk høytidsdag søndag.

«Vi vil ikke tillate noen å annektere palestinernes land.»

Netanyahu: Israel vil forhandle på grunnlag av Trumps plan for fred

AV: Martin Gellein

Statsminister Benjamin Netanyahu talte torsdag under en seremoni på Ammunition Hill, og hedret soldatene som falt der under kampen om Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967.

«Da jeg besøkte Washington tidligere i år, i anledning president Trumps presentasjon av hans visjon for fred, uttalte han at Jerusalem vil forbli Israels udelte hovedstad,» sa Netanyahu.

«Jeg uttalte den gangen at jeg var villig til å forhandle basert på denne visjonen om fred, og jeg sier det samme i dag,» la Netanyahu til.

Arkeologer oppdager 2000 år gammelt unikt kompleks ved Vestmuren

Av Edna Eriksen

Det nye funnet ble avduket av «Israels Antikvitetsmyndighet og Vestmurens Arvestiftelse» (Israel Antiquities Authority og Western Wall Heritage Foundation = IAA) tirsdag i forkant av Jerusalem-dagen.

Å gå omkring i de underjordiske kamrene i «Vestmurens sentrum» (Western Wall Plaza), med lys og uvanlig ro under coronavirus-forskriften og den enestående hetebølgen, er intet mindre enn en reise tilbake i tid før Jerusalem ble ødelagt av romerne, da byen fortsatt var preget av Jødisk liv og ritualer.

Rådhusbrann i Jerusalem

Av Edna Eriksen

Jerusalems rådhus tok fyr onsdag kveld som følge av Skjermbildebrannpåsettelse, sa talspersonen for Jerusalem Brannkorps Lihi Ben Lolo. Brannen begynte i hovedbygningen og tvang forskjellige utvalg til å avslutte arbeidet. De som jobber på kontoret til ordfører Moshe Lion ble også evakuert.

Subscribe to Jerusalem

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Se

29. Sept – 7.okt

Påmelding