Vinduer på synagogen i Malmø knust

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 10.24.2017

Flere vinduer på synagogen i Malmø er knust. Politiet anser hærverket som antisemittisk hatkriminalitet. Dette går inn i en rekke av angrep mot synagogen og rabbineren.

Flere vinduer på synagogen i Malmø er knust. Politiet anser hærverket som antisemittisk hatkriminalitet. Dette går inn i en rekke av angrep mot synagogen og rabbineren.

I følge politiet er ingen andre vinduer knust i området hvor synagogen ligger. De betegner derfor motivet for hærverket som antisemittisk hatkriminalitet.

- Man bedömer det som ett hatbrott, enligt anmälan. Det är inte fler rutor som krossats på den gatan. Synagogan har specifikt blivit utsatt. Så skriver man i anmälan, sa Stephan Söderholm vid polisens presstjänst, ifølge den svenske avisen sydsvenskan.

Synagogen har en rekke ganger vært utsatt for hærverk, og synagogens forstander, Shneur Kesselman har to ganger blitt angrepet på åpen gate. Begge gangene fra bil.

Vold mot rabbineren

I 2014 kjørte en bil opp på siden av Kesselmann og hans venn Hugo Klein. En glassflaske ble kastet mot dem fra en bil. Heldigvis traff flaske veggen bak.

- Den kastades från en bil med flera män i som skrek "fucking judar", berättade Hugo Klein. Vi kan inte gå säkra på gatorna längre, sa han den gang til den lokale avisen, Sydsvenskan

Tør ikke gå ut

Han fortale også at mange i forsamlingen ikke lenger tør å gå ut.

- Men våga rinte gå ut. Många är rädda. Det är skam att en minoritet i Malmö ska vara hotade för att de är judar. Att det finns folk som hatar judar, Klein ifølge Sydsvenskan.

Bombe

I 2012 ble en bombe sprengt utenfor inngangen til synagogen. Både inngangsdøren og flere ruter ble skadet i den kraftige eksplosjonen. Ingen mennesker kom fysisk til skade.

Politiet i Malmø kjører hyppige rutinerunder i området rundt synagogen.

Redd skuespiller

I 2016 fortalte den danske skuespilleren, Kim Bodnia, mest kjent fra tv-serien «Broen», at han delvis trakk seg fra serien på grunn av antisemittisme. Kim Bodnia er selv jødisk.

– Antisemittisme vokser, spesielt i Malmö der vi spilte inn «Broen». Det er ikke trygt å være jøde der. Selvsagt gjorde dette at valget om å hoppe av serien ble enklere, sier han, ifølge TV2 nyheter.

Vær med i vår aksjon «Jeg står med jødene» ved å endre ditt profilbilde på facebook. Du kan gjøre det her.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer