Videoene hans endrer Israels fiender: Vi møtte Hananya Naftali

Av ICEJ Press, 06.28.2019

23 år gamle Israelske Hananya Naftali, beskriver seg som en sky ung mann. Men under krigen mellom Israel og Hamas i 2014 begynte et engasjement som skulle forandre den sky tilværelsen fullstendig.

Du kjenner kanskje israelske Hananya Naftali fra sosiale medier, hvor videoene hans er sett millioner av ganger. I år er han en av hovedtalerne på ICEJs sommerkonferanse i Kristiansand. Vi intervjuet ham på ICEJs sommerkonferanse i Kristiansand.

Vendepunktet

Israelske Hananya Naftali tjenestegjorde i det israelske forsvaret under krigen mot Hamas i 2014. Men det var ikke selve krigen som skulle sette i gang hans forsvar for Israel i sosiale medier. Nei, merkelig nok var det avslapningstiden mellom slagene i feltet som skulle sette det hele i gang.

- Når jeg kom tilbake for å hvile og leste nyhetene, så jeg at det ble spredd mange løgner og skrevet mye hat om Israel. De sa at den israelske hæren var monstre. Det gjorde meg sint. For jeg var der.  De skrev at Israel brøt våpenhvilen. De skrev at vi skjøt. Men det var Hamas som skjøt. Vi forsvarte oss selv. Og det var Hamas som brøt våpenhvilen, sier Hananya engasjert. 

Han sa til seg selv at dette ville han forandre.

- Jeg ville gjøre dette for landet mitt, sier Naftali, men jeg visste ikke hva jeg kunne vente meg. Bare brukte kameraet jeg fikk av foreldrene mine til attenårsdagen.

Det ble starten på en reise hvor videoene hans skulle nå ut til alle verdens hjørner. De skulle bli sett i millliontall.

Hananya Naftali
ICEJ press, Hananya taler på ICEJs sommerkonferanse. Her lager han video med statsminister Benjamin Netanyahu.

Egentlig sjernert

- Jeg hadde aldri forestilt meg dette. Jeg er egentlig sjenert. Men i dag kan jeg høre mennesker på gaten i Israel rope navnet mitt, sier Naftali.

I kjølevannet av den hyppige eksponeringen i sosiale medier er det både gode og tøffe tilbakemeldinger.

Han opplever trusler og hatmeldinger, men også fiender av Israel som forandrer syn, og stopper terrorhandlinger de hadde tenkt å gjøre mot israelere.

- Du forandret min mening om Israel

Han forteller om en egypter som tok kontakt.

- Hør Hananya: Jeg hadde tenkt til å dra inn i Israel gjennom Jordan for å knivstikke jøder. Men så kom jeg over en av dine videoer, der jeg så deg og en arabisk muslim lage en video sammen. Der så jeg deg være respektfull og snill, og du var ikke et monster slik som folk har lært meg. Du forandret min mening, sa han. Nå er jeg en venn av Israel, forteller Hananya Naftali.

- Dette var virkelig en unik opplevelse. Nå ser jeg mer og mer av dette, fortsetter Naftali.

Denne uka fikk han meldinger fra Jemen, fra Saudi Arabia og fra Libanon.

- Han fra Libanon fortalte meg at om naboene mine visste at jeg var en venn av Israel….jeg kan ikke engang forestille meg reaksjonen. Når han så ut av vinduet så han Hezbollah flagg, forteller Hananya Naftali.

- Dette er årsaken til at jeg startet

- Dette er årsaken til at jeg startet. Det betyr ingenting om jeg har millioner av seere om det ikke er til noen hjelp. Jeg vil ikke reise fra denne jorden uten å ha betydd en forskjell, fortsetter han.

I dag arbeider han som rådgiver for Israels statsminister, Benjamin Netanyahu.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding