Våpen mot antisemittisme er samarbeid, ikke boikott

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 03.16.2019
  • Nå har vi kanskje vår siste mulighet til å bekjempe antisemittisme. Dette dyret. Derfor er det viktig å utdanne barna våre. Og det er viktig å samarbeide, Israels ambassadør i Norge.

Det var en rørt og engasjert israelsk ambassadør, den fullsatte salen på Oslo symposium, fikk høre fredag ettermiddag.

- Jeg kan si at jeg nå er berørt. Av og til trenger vi en klem fra familien. Og det er det jeg opplever at jeg får nå, sa ambassadøren, til full applaus i salen.

- Min tale skal handle om samarbeid, ikke bare kamp.

Ikke bare krig, med utvikling

Ambassadøren fortalte at i løpet av de siste ukene er fem til seks israelske firmaer solgt for store beløp. Et av disse driver med skulderoperasjoner. 

Alon Roth Oslo Symposium 2019
ICEJ press, Israels ambassadør, Alon Roth.

- Det er et symbol på hva Israel er i dag. Israel handler ikke bare om å kjempe mot raketter fra Hezbollah, eller en dag kanskje fra Iran, men om å skape, om å skape gode ting, om å skape den beste tilgjengelige teknologien. Om å skape det umulige. Dette er det moderne Israel. Dette er Israel bortenfor antisemittisme og regionale problemer, sa Aron Roth.

- Dette er det virkelige Israel. Dette er det Israel jeg er stolt av, fortsatte ambassadøren.

Men han fortalte også om vanskelighetene Israel lever under.

Kan ikke stole på sine naboer

- Deres minister (red: Siv Jensen) snakket om å stole på sine naboer. Vi kan ikke, slik situasjonen er nå, stole på våre naboer. Vår situasjon er som den har vært de siste tiårene. Og spørsmålet om Israels eksistens stilles på nesten daglig basis.

Han trakk også frem viktigheten av å snakke om antisemittismen i verden og Europa, men mente det var viktig å se koplingen til det jødiske land og folks kamp for å overlever.

- Det kommer opp. Igjen og igjen. Oftere og oftere. Ikke alle ønsker at Israel skal eksisterer, sa ambassadøren.

Boikott-Israel-bevegelsen verre enn antisemittisme.

- Fordi når du boikotter, setter folk til side, og ikke kommuniserer, da kan forferdelig ting skje, sa ambassadøren.

Til slutt kom ambassadøren med et sterkt utspill om antisemittisme.

- Nå har vi kanskje vår siste mulighet til å bekjempe antisemittisme. Dette dyret. Derfor er det viktig å utdanne barna våre. Og det er viktig å samarbeide.

- Et våpen mot antisemittisme er samarbeid, samarbeid, samarbeid. Hjelp oss å bli bedre kjent med hverandre. Samarbeid, ikke boikott.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding