USAs ambassade er åpnet i Jerusalem!

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.14.2018

«Takk, president Trump, at du hadde mot til å holde ditt løfte.» sa Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, da USAs ambassade offisielt ble åpnet i ettermiddag.

Det var president Trumps datter og rådgiver Ivanka Trump sammen med USAs finansminister, Steve Mnuchin, som «klippet tråden» for USAs gjenfødte ambassade i Jerusalem. 

Ivanka Trump
Skjermdump, Ivanka Trump sammen med USAs finansminister, Steve Mnuchin.

Til stede under den timelange historiske seremonien, var blant andre Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, Israels president, Reuven Rivlin, USAs finansminister, Steve Mnuchin, president Trumps nære rådgivere Ivanka Trump og Jared Kushner, USAs viseutenriksminister, John Sulivan, en rekke amerikanske kongressmedlemmer og senatorer, israelske ministre og flere sjefsrabbinere og kjente pastorer.

Fra USAs ambassade
Skjermdump, Fra venstre: Statsminister Benjamin Netanyahu, Jared Kushner, Ivanka Trump, Israels president, Reuven Rivlin og USAs statsminister Stece Mnuchin.

Flere av talerne tok frem den amerikanske presidentens mot til å holde sitt løfte om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. 

Endelig tar vi det neste steget. I dag åpner vi den amerikanske ambassaden i Jerusalem. Vi leder an. Mange har stått på for dette, men en skal ha den største takken for sitt mot; president Donald Trump, sa USAs ambassadør i Israel, David M. Friedman.

Friedman
Skjermdump, David M. Friedman

Også Israels statsminister, Benjamin Netanyahu tok frem Trumps mot.

Takk for dere som har arbeidet og bedt for denne dagen. Ved å anerkjenne historien har du skapt historie, president Trump. Takk for at du hadde mot til å holde ditt løfte, sa Netanyahu.

Netanyahu
Skjermdump, Benjamin Netanyahu

USAs president, Donald Trump, hadde ikke selv mulighet til å være til stede under den offisielle åpningen, men sendte en gratulasjonshilsen via et videoopptak. I tillegg til å gratulerer, sa han blant annet at Israel har, som enhver suveren nasjon, rett til å velge sin egen hovedstad. Samtidig støttet han status quo i Jerusalem inkludert på tempelhøyden.

Flere av talerne, blant annet Trump, Israels president Rivlin, USAs viseutenriksminister, og USAs Israel-ambassadør, dro opp historiske linjer fra USAs anerkjennelse av Israel i 1948 til dagens ambassadeflytting.

Det er nå 70 år siden Ben Gurion erklærte den israelske staten. Tolv minutter senere anerkjente USAs president, Truman, Israel som nasjon. Truman skal i ettertid ha angret på at han anerkjente Israel før, sa USAs Israelsambassadør Friedman.

Israels president Reuven Rivlin ramset opp alle de viktige israelske samfunnsinstitusjonene som har tilholdssted i Jerusalem og avsluttet med at «Og nå er Jerusalem også stedet for USAs ambassade i Israel.»

Rivlin
Skjermdump, Israels president, Reuven Rivlin.

I tillegg til høytstående statsledere, var to pastorer bedt om å tale på seremonien. En av dem var baptistpastoren, John Hagee.

John Hagee
Skjermdump, Baptistpastor John Hagee

Begge pastorene benyttet anledningen til å takke og be til Gud. 

Vi takker Gud for det israelske folket, for at han holdt sine løfter, og førte folket hjem igjen. Vi takker for Trumps mot, og ber om at Friedman blir salvet, sa John Hagee.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding