USA stemmer nei til ny Golan-resolusjon

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 11.16.2018

I dag skal FN stemme over en fortsettelse av resolusjonen mot Israels «okkupasjon» av Golanhøydene. Tidligere har USA avstått fra å stemme. Nå sier USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, at USA vil stemme nei til resolusjonen.

I dag skal FN stemme over et dokument som opprettholder alle tidligere resolusjoner mot Israels «okkupasjon» av Golanhøydene. Tidligere har USA avstått fra å stemme, nå sier de at resolusjonen er totalt meningsløs. 

«USA vil ikke avstå fra å stemme når FN skal ha sin årlige ubrukelige stemmegivning om Golanhøydene. Om denne resolusjonen noen gang har betydd noe, gjør den det i hvert fall ikke i dag.», sier USAs FN-ambassadør Nikki Haley i en pressemelding.

Bakgrunnen er at de mener resolusjonen er partisk mot Israel, og at den ikke tar inn over seg situasjonen i Syria.

«Resolusjonen er tydelig forutinntatt mot Israel. Videre, det syriske regimet fortsetter å begå grusomheter, og beviser deres manglende evne til å styre noen. Den destruktive påvirkning fra det iranske regimet i Syria, representerer en stor trussel mot internasjonal sikkerhet. ISIS og andre terrorgrupper er fortsatt i Syria.», fortsetter Haley.

Tidligere har USA avstått å stemme over denne resolusjonen, men nå sier USA nei til den.

«Og denne resolusjonen gjør ingenting for å føre noen av partene nærmere en fredsavtale. USA vil stemme nei‎.», avslutter ambassadør Haley.

Det har det siste året kommet flere signaler om at Golanhøydene har vært et diskusjonstema i Trump-administrasjonen. 

David Friedman
USAs ambassade, USAs ambassadør til Israel, David Friedman

For en og en halv måned siden uttalte USAs ambassadør til Israel, David Friedman, at 

«Jeg kan ikke forestille meg omstendigheter hvor Golanhøydene vil gis tilbake til Syria. Jeg kan ikke forestille meg omstendigheter hvor Golanhøydene ikke er en del av Israel til evig tid», sa David Friedman, ifølge det israelske nyhetsmediet Israel Hayom.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Løvhyttefesten 2019 Hovedtur

Program og påmelding

Løvhyttefesten 2019 Ungdomstur

Program og påmelding

ICEJ: Undervisning, Aliyah, sosialt arbeid, Israel i krise, taler Israels sak.

Bli støttepartner du også!