USA fjernet ordet «Okkupert»

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 03.14.2019

USA har fjernet ordet «okkupert» i sin årlige menneskerettighetsrapport. – En massiv endring i hvordan USA ser konflikten, sier professor i internasjonal lov, Eugene Kontorovich til Jerusalem Post.

I sin årlige menneskerettighetsrapport, har USA nå fjernet ordet okkupert. Det gjelder både når de omtaler vestbredden (Judea og Samaria), Golanhøydene og Gaza. I 2016 ble disse områdene omtalt som «Israel og de okkuperte områdene». I årets rapport heter det Israel, Golanhøydene, vestbredden og Gaza.

Professor i internasjonal rett, Eugene Kontorovich, er direktør ved «Kohelet policy forum» med tilholdssted i Jerusalem. Han mener dette betyr en massiv endring i hvordan USA ser konflikten.

«Dette er en massiv endring i hvordan USA ser konflikten. Det er kommet en forståelse av at mens Israel og palestinerne har en tvist, gir ikke internasjonal lov svarene på denne tvisten. For første gang uttrykker også rapporten skepsis ovenfor anklager fra anti-israelske grupper.», sier Kontrovich til Jerusalem Post.

På en pressekonferanse i går, forsøkte USAs utenriksdepartement å dempe betydningen av den endrede ordbruken.

«Det vi forsøker å gjøre er å rapportere om menneskerettighetssituasjonen i disse områdene…..man forsøker bare å finne en måte å beskrive stedet det lages en rapport om. «Okkupert område» har en rettslig mening. Hva som er forsøkt gjort er å skifte til en mer geografisk beskrivelse. Derfor skrev vi Israel, Golan, vestbredden, Gaza og Jerusalem.», sa Michael Kozak fra avdelingen for demokrati, menneskerettigheter og arbeid.

«Dette er en komplisert rapport, fordi det noen ganger er flere myndigheter som har autoritet over mennesker i disse områdene. Så denne er komplisert å skrive.», fortsatte Kozak.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding