USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 12.06.2017

For kort tid siden anerkjente USAs president, Donald Trump, Jerusalem som Israels hovedstad. Han flytter også USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. - En historisk kveld, sier Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz. – En historisk og gledens dag, sier ICEJs direktør, Dag Øyvind Juliussen.

For kort tid siden anerkjente USAs president, Donald Trump, Jerusalem som Israels hovedstad. Han flytter også USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. - En historisk kveld, sier Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz. – En historisk og gledens dag, sier ICEJs direktør, Dag Øyvind Juliussen.

- Vi kan ikke gjøre de samme tingene som er gjort tidligere hvis vi skal oppnå noe, sa USAs president Donald Trump.

På en pressekonferanse klokken syv i kveld, anerkjente den amerikanske presidenten, Jerusalem som Israels hovedstad. Han flytter også USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

- Det er tid for å anerkjenne Jerusalem som hovedstad i Israel. Jeg ber også USAs ambassade umiddelbart om å flytte fra Tel Aviv til Jerusalem, sa president Trump.

Israels ambassadør i Norge er svært fornøyd med Donald Trumps kunngjøring.

Raphael Schutz
Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz.

- Dette er en historisk kveld. Og selvfølgelig, vi var veldig fornøyde med kunngjøringen. Dette er bare naturlig – det har vært Israels politiske hovedstad de siste sytti årene og et episenter for det jødiske folk i svært mange år. Flyttingen av USAs ambassade er også en automatisk følge av kunngjøringen, sier Israels ambassadør, Raphael Schutz, til ICEJ.

ICEJs norske direktør, Dag Øyvind Juliussen, er svært begeistret over USAs avgjørelse.

Dag Øyvind Juliussen
Dag Øyvind Juliussen, direktør for ICEJ Norge

- Med USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, har 6 desember 2017, allerede blitt en gledens dag og en historisk dato. Jerusalem har i 3000 år vært hovedstad og sentrum i den jødiske nasjon og tro. Ingen andre nasjoner eller folkeslag har en slik dyp tilknytning til denne byen, sier Juliussen.

USA vedtok i 1995 en lov som sa at USAs ambassade skulle ligge i Jerusalem. Imidlertid har ingen amerikansk president satt loven i kraft. 

- Alle tidligere presidenter har gjort dette med det i tankene at de ikke vil skape uro i området. Noen vil si de manglet mot. I dag gjør jeg som lovet, sa Donald Trump.

De siste nærmere førti årene har ingen nasjon hatt sin ambassade i Jerusalem. 

- Det er en pågående skamplett i vår historie at når jødene etter å ha bedt «Neste år i Jerusalem» i nærmere 2000 år endelig kommer hjem, forsøker det internasjonale samfunnet og de facto motarbeide dette. President Trump bryter nå denne internasjonale arrogante tilnærmingen. Dette gjennombruddet kan bane veien for en positiv utvikling på bakken, idet man nekter å bøye seg for premissene til regimer og krefter som vil ødelegge Israel gjennom hat og terror, avslutter Dag Øyvind Juliussen.

Den israelske ambassadøren håper flere nasjoner vil komme etter. 

- Håper ikke det bare blir dem, men at de bare blir de første til å anerkjenne dette, sier ambassadør Raphael Schutz.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding