Tyskland, Storbritannia og Frankrike presser Iran

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 01.15.2020

Det er nå stor bekymring for at Iran ikke følger opp sin del av atomavtalen. Om ikke flere problemer løses, kan Tyskland, Storbritannia og Frankrike, ifølge en presseuttalelse tirsdag, trekke seg fra avtalen.

«På grunn av Irans handlinger har vi derfor ikke noe annet valg, enn i dag å notere vår bekymring for at Iran ikke oppfyller sine forpliktelser under JCPOA (Red: atomavtalen), og derfor å henvise denne saken til felleskommisjonen for tvisteløsningsmekanismen, som beskrevet i paragraf 36 i JCPOA.», heter det i gårsdagens fellesuttalelse fra de tre landene.

Kan trekke seg

I klartekst betyr dette at Tyskland, Storbritannia og Frankrike kan komme til å trekke seg fra avtalen om ikke felleskommisjonen finner en løsning på flere spørsmål i løpet av en drøy måned.

Det er flere årsaker til de tre landenes bekymring.

Brudd på avtalen

Etter Irans kunngjøring i mai 2019 om å slutte og oppfylle noen av sine forpliktelser under JCPOA, har vi forsøkt å overtale Iran til å endre kurs.»

«Imidlertid har Iran i mellomtiden fortsatt å bryte viktige restriksjoner som er angitt i JCPOA. Irans handlinger er i strid med bestemmelsene i atomavtalen og har stadig alvorligere og ikke-reversible implikasjoner.», uttaler de tre landene i sin felles uttalelse.

Og den 5.januar i år uttalte Iran seg på en måte som økte bekymringen til de tre europeiske landene.

«I stedet for å endre kurs, har Iran valgt å redusere etterlevelsen av JCPOA ytterligere og kunngjorde 5. januar at "Den islamske republikken Iran, i det femte trinnet for å redusere sine forpliktelser, forkaster den siste sentrale komponenten i sine begrensninger i JCPOA, som er "grensen for antall sentrifuger", og at "Den islamske republikken Irans atomprogram ikke lenger står overfor noen operasjonelle begrensninger", inkludert berikelses- og berikelsesrelaterte forhold.», uttaler de tre europeiske landene.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer