Tysk parti med slagord som minner om antisemittismen før annen verdenskrig

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.15.2019

Det tyske politiske partiet «Die Rechte», har hengt opp plakater i Tyskland som minner sterkt om antisemittiske slagord fra før og under annen verdenskrig.

I teksten på plakatene til «Die Rechte» står det «Israel er vår ulykke». Plakaten finnes også på partiets hjemmeside.

Før og under annen verdenskrig brukte Tysklands mest antisemittiske avis, «Der Stürmer», slagordet «Jødene er vår ulykke» for å oppildne det tyske folk mot jødene.

Ordet «Israel er vår ulykke!» minner om det antisemittiske slagordet «Die Juden sind unser Unglück!» (Jødene er vår ulykke!)

UIB, Christhard Hoffmann, Professor i moderne europeisk historie ved Universitetet i Bergen.
UIB, Christhard Hoffmann, Professor i moderne europeisk historie ved Universitetet i Bergen.

«Ordet «Israel er vår ulykke!» minner om det antisemittiske slagordet «Die Juden sind unser Unglück!» (Jødene er vår ulykke!)  som historikeren Heinrich von Treitschke har preget i 1879 og som etterpå ble ofte brukt i antisemittiske kretser, også av nazistene. Hetsbladet Der Stürmer og de så kalte Stürmerkasser (da en kunne lese avisen offentlig) hadde det som hovedslogan.», skriver Christhard Hoffmann, Professor i moderne europeisk historie ved Universitetet i Bergen, i en e-post til ICEJ.

Han tror ikke oppslaget vil føre til mer rekruttering, snarere tvert om.

«Jeg ser dette først og fremst som et forsøk av en (veldig) liten lokale nazistgruppe til å få oppmerksomhet med denne parolen. Jeg tror ikke at dette vil virke særlig rekrutterende og at den medieoppmerksomheten de allerede har fått heller vil begrense innflytelsen. Det finnes neppe grobunn for anti-israelske paroler i Tyskland som direkte baseres på nazistisk ideologi.», fortsetter professor Hoffman.

Slagordet har fått tyske jøder i Dortmund-området til å reagere. Og det jødiske samfunnet i området har, Ifølge lokalavisen General Anzeiger Bonn (GA), anmeldt saken.

I følge samme avis mener påtalemyndighetene og den lokale overvåkningstjenesten at plakatene ikke er ulovlige, men innenfor ytringsfrihetens rammer.

 

Dette er Michael Rubinstein, leder for de jødiske samfunnene i Nord-Rhinen, uenig i.

«Vi godtar ikke vurderingen til de lokale sikkerhetstjenestene om at disse utsagnene er beskyttet av ytringsfrihet.», sier han til GA.

Når GAs journalist spør Die Rechtes pressetalsmann, Sascha Krolzig, om likheten mellom Der Stürmers slagord og deres eget slagord, sier han at dette kun er journalistens tolkning.

Saken skal nå behandles i det tyske justisdepartementet.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

ICEJ: Undervisning, Aliyah, sosialt arbeid, Israel i krise, taler Israels sak.

Bli støttepartner du også!

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!