Trumps lekkasje kan ha blottlagt israelsk etterretningskilde

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.22.2017

Da president Trump nylig ga etterretningsinformasjon til Russlands utenriksminister, Lavrov, kan han ha blottlagt en viktig israelsk etterretningskilde. I forkant av hans besøk til Israel skal israelske etterretningsfolk ha vært svært irriterte.

Det begynte med en artikkel i det amerikanske nyhetsmediet, Washington Post, forrige mandag, der amerikanske embedsmenn fortalte at president Trump skal ha gitt sensitiv etterretningsinformasjon over til Russland. For å gjøre situasjonen enda mer pikant, var dette etterretning som i utgangspunktet var gitt til USA i fortrolighet av en nær samarbeidspartner.

Trump skal ha fortalt Russlands utenriksminister, Lavrov, at ISIS har utviklet evnen til å gjemme eksplosiver i laptopper, og også i hvilken by dette blir gjort.

En amerikansk embetsmann fortalte til Washington Post at informasjonen kan ha satt etterretningskilden til samarbeidspartneren i fare.

Benekter at informasjon setter noen i fare

Senere samme dag benekter Trump-administrasjonen, at informasjon gitt til Russland, kunne ha ført til dette. Det samme uttrykker russiske myndigheter til nyhetsmediet CNN.

Etter hvert som uka går får saken mer og mer kjøtt på beinet.

Og på bakgrunn av samtaler med flere amerikanske embedsmenn, skriver The New Tork Times, at den omtalte samarbeidspartnere skal være Israel - USAs viktigste partner.

Israelske etterretningsoffiserer

Nyhetsmediet Buzzfeednews har intervjuet to israelske etterretningsoffiserer som forteller at Trumps overlevering av etterretning til Russand «Bekrefter Israels verste frykt». Samtidig bekrefter offiserene at informasjonen gitt til Russland stammer fra dem.

Politisk spill

Noen lurer på hvem som har gitt mediene informasjon fra et lukket møte i det hvite hus. Noen lurer også på hvorfor det er gjort.

Spørsmålene er viktige, for svaret kan være at noen ønsker å skade Trump. Demokratene bruker saken for hva den er verdt, mens republikanere forsøker å dempe trykket mot Trump. Noen mener også at mediene jakter den amerikanske presidenten.

Etterretningskilden kan være blåst

Men de viktigste spørsmålene handler likevel ikke om det.

På bakgrunn av et intervju med en israelsk etterretningsoffiser, skriver tidsskriftet Foreign Policy, at informasjonen fra Trump kan ha blottstilt en israelsk etterretningskilde.

For et eller annet sted sitter det en person som skjuler en hemmelighet. En person, som i tillegg til å ha kunnskap om ISIS og hvor de utvikler bomber til bruk i laptopper, også skal være en kilde for informasjon om både Hezbollah og Irans revolusjonsgarde.

Israels frykt er dermed at informasjonen Trump ga, kan ha ført Russland på sporet av denne personen, og at informasjonen deretter deles med Russlands nære samarbeidspartner Iran.

På et møte med amerikanske embedsmenn i forkant av Trumps besøk til Israel, skal israelske etterretningsfolk ha vært svært irriterte over situasjonen.

 

P.S! Det er viktig å si at alle kildene i saken som bekrefter informasjon, bortsett fra Trump-administrasjonen og russiske myndigheter, har valgt å være anonyme.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer