Trumps ambassadeflytting på vent

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.19.2017

Trump vil ikke flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem. Saken settes på vent. Informasjonen skal komme fra en høyere embedtsmann i det hvite hus.

Det var det amerikanske nyhetsmediet, Bloomberg, som meldte dette i går. På grunn av temaets følsomhet, har kilden bedt om å få være anonym.

Bakgrunnen for avgjørelsen skal være målet om å fremforhandle en endelig fredsavtale.

En koalisjon av over seksti amerikanske kristne ledere har sendt et brev til president Trump, der de ber ham holde fast på løftet han ga velgerne under valgkampen. ICEJs direktør i USA, som koordinerer koalisjonen, sa følgende om ambassadeflyttingen:

Susan Michael
ICEJ, ICEJs direktør i USA, Susan Michael

«Når vi ser tilbake på de siste tjuefire årene av mislykket innsats fra tre tidligere presidenter om å megle frem en endelig fredsavtale, er det ikke en god ide å fortsette og knytte denne avgjørelsen til en slik avtale. Nå er det rett tidspunkt til å hedre vår venn og allierte, ved fullt ut å anerkjenne Jerusalem som den evige og udelelige hovedstaden i Israel», sa Susan Michael, ICEJs USA-direktør.

I 1995 ble det vedtatt en amerikansk lov som sa at USAs ambassade skal flyttes fra Tel Aviv til Israels hovedstad. Imidlertid har alle presidenter satt loven på vent. Dette må gjøres hvert halvår; neste gang den 2.juni.

I et intervju med den israelske avisen Jerusalem Post på torsdag, uttalte en av Fatahs topp-embetsmenn, Jibril Rajoub, at Trumps avgjørelse var en god avgjørelse:

Jibril Rajoub
Fra Twitter-profil, Jibril Rajoub

«Dette er en ansvarlig og rasjonell avgjørelse…..Den amerikanske presidenten forstår at spørsmålet om Jerusalem er kompleks og burde bli løst som en del av en endelig avtale». Han mente også at det da burde etableres en ambassade i Vest- og en i Øst-Jerusalem.

På et nylig arrangement i Netanyahus eget politiske parti, Likud, sa han at:

«Jerusalem er den evige hovedstaden til det jødiske folk».

Netanyahu og Friedman
Statsminister Benjamin Netanyahu sammen med USAs ambassadør i Israel, David Friedman

Han sa også at:

«Jerusalem er Israels hovedstad. Det passer alle ambassader – og først og fremst for vår venn USA å bli lokalisert i Jerusalem, som er den rette plassen».

Sommerstevnet 2018

Program

Vær med å feire 70 årsfesten for staten Israel

Bestill billett