- Tiden med Israel-angrep i FN er nå over

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 04.05.2017

USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, ble i går jublet inn på podiet på AIPAC-konferansen. Og publikum ble nok ikke skuffet. De fikk høre en svært opplagt ambassadør med tro på forandring, og med vilje til å lede i FN.

Forventet ikke et så ensrettet FN

Konferansedeltakerne på AIPAC, USAs største pro-israelske lobbyorganisasjon, fikk først høre ambassadøren fortelle om sjokket over hvordan det fungerte i FN. For selv om hun var klar over den dårlige behandlingen av Israel i FN-systemet, var møtet med det et sjokk.

Folk sa det var ille, men inntil du ser det og hører det, så forstår du ikke hvor latterlig det det hele er, sa Nikki Haley.

Slik oppsummerte hun sin første måned med Midtøsten-spørsmål i FN.

Det er mye man kan snakke om i Midtøsten; Syria, Hezbollah, ISIS. Jeg forventet ikke en hel periode med Israel-angrep, sa ambassadør Haley.

En ny sheriff i byen

Nikki Haley fortalte AIPAC hvordan USA har påvirket avgjørelser i FN den senere tid. For eksempel da en rapport forsøkte å sammenlikne Israel med Sør-Afrikas apartheid regime.

Det er fullstendig latterlig. Vi ringte generalsekretæren (red: i FN) med en gang. Rapporten ble trukket og lederen for gruppen som utarbeidet den trakk seg, forteller Haley.

Så for alle som mener det ikke er mulig å gjøre noe i FN, de skal vite at det nå er en ny sheriff i byen, sa ambassadøren til stor jubel fra salen.

Jobber mot BDS

Da hun var guvernør i delstaten Sør Carolina, fikk hun innført en anti-BDS lovgivning (Boycott divestment and sanctions). BDS-organisasjoner arbeider for å boikotte Israel.

På AIPAC gikk Nikki Haley langt i å antyde at hun ønsker å gjøre boikott-Israel aksjoner, såkalt BDS, ulovlig gjennom FN systemet.

Vi må vise hvor absurd det er. Hvis du vil boikotte Nord-Korea, eller Syria…., men Israel? Det som skjedde i Sør-Carolina skal vi ta videre til FN, sa USAs nye FN-ambassadør.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!