Svensk redaktør: Google burde fjerne nettside med liste over svenske jøder

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 03.07.2018

En liste over omlag 80 fremtredende jøder i Sverige, sirkulerer på nett og finnes lett tilgjengelig ved å søke på google. Svensk redaktør mener google burde fjerne dette fra sin plattform. – Kan ha medansvar, sier norsk ytringsfrihetsekspert. Google er ikke enig.

På en nettside med overskriften «Judarna och deras makt» betviles holocaust. Det betviles også at holocaust-overlevende har noen erfaringer fra Auswitch: 

«Han höll många föredrag på skolor runt om i Sverige, där han berättade om sina ”erfarenheter” från Auschwitz. Enligt Göndör fick han vid ankomsten till ett koncentrationsläger fångnumret A-6171 intatuerat på armen.», kan man lese på siden.

Over 80 svenske jøder er på nettsiden listet opp med navn, bilde, tittel og annen tekst. 

Det er det svenske nyhetsmediet Expressen som først skrev om saken i går. Det er senere fulgt opp av flere svenske nyhetsmedier. ICEJ har sett sidene.

Googles ansvar

Sjefsredaktør i Expressen, Thomas Mattsson, mener google har et ansvar og burde fjerne nettsider som denne. Han mener også at firmaet burde ansette redaktører.

Google har ensidigt listat ett stort antal villkor för att få använda dess tjänster och kan som aktiebolag välja själv vad plattformarna används till. Så om Google skulle vilja rensa bort hatlistor med svenska judar från sina sökresultat, för att bara ta ett upprörande exempel från Expressens granskning nu, så går det ju bra. Men hittills verkar Google inte vilja det, sier sjefsredaktøren til det svenske fagbladet Journalisten i dag.

Om svenska mediebolag kan ha hundratals, ja, tusentals, medarbetare som redaktörar så kan ju Google också ha det. Det är bara att rekrytera, säg, 200 personer och börja rensa bort det som bryter mot användarvillkoren, menar Mattsson.

Farshad Shadloo
Twitter, Farshad Shadloo, kommunikasjonsansvarlig Google

Imidlertid mener Google at ansvaret tilhører de som har ytret seg

"Sökmotorer är en återspegling av nätet. Vi har ingen möjlighet att direkt ta bort innehåll, utan indexerar hemsidor och gör dessa sökbara för våra användare. Användare som vill ta bort innehåll bör kontakta innehållsansvarig för hemsidan ifråga."

Shadloo tillägger:

"Om innehållet ifråga anses vara olagligt har våra användare möjlighet att göra en juridisk begäran genom ett särskilt formulär.", sier kommunikasjonsansvarlig i Google, Farshad Shadloo, til Expressen.

Google kan tenkes å ha et medansvar for spredning, mene Anine Kierulf, fagdirektør i Norges Nasjonale institusjon for menneskerettigheter.

- I Norge vil forbudene mot trusler, oppfordringer til straffbare handlinger, hatefulle ytringer og sjikane generelt kunne være anvendelige mot kvalifisert netthets, uten at jeg har anledning til å vurdere de tilfellene du her viser til konkret. Om Google har plikt til å fjerne ulovlige ytringer er et vanskelig spørsmål, bl.a. på grunn av jurisdiksjonsforskjeller, men de kan tenkes å ha et medansvar for spredning.

Generalsekretær i Redaktørforeningen i Norge, Arne Jensen, sier Google kan fjerne lenker til saker, men ikke selve saken.

- Google kan vel ikke «fjerne» ting som er publisert på egne nettsteder? Det har de verken teknisk eller juridisk mulighet til. Det Google eventuelt kan gjøre er å fjerne lenker til de aktuelle sidene. Det finnes det et system for å håndtere, og det finnes også en dom fra Europadomstolen som åpner for å fjerne lenker, sier Jensen.

Mye til for å fjerne artikkel helt fra nett

Og han fortsetter:

Arne Jensen
Heiko Junge, Arne Jensen, Generalsekretær i Redaktørforeningen.

- Da må man i så fall appellere til det nettstedet som har publisert materialet, eventuelt gå til domstolene. Jeg kjenner ikke de svenske reglene i detalj, men i Norge skal det mye til å få avpublisert stoff fra nettet. Det finnes eksempler på at det har skjedd, men forutsetningen er jo at retten først må konstatere at det publiserte materialet er lovstridig. Hvorvidt det er tilfelle her, vet jeg ikke.

Han mener det generelt skal mye til å fjerne slikt innhold fra nett.

- Jeg mener det skal mye til å fjerne innhold på nett eller nekte noen å publisere noe, selv om det oppleves ubehagelig og kanskje sågar krenkende for grupper eller enkeltpersoner. Det ligger i ytringsfrihetens natur at når den brukes til de ytringene de fleste av oss ikke liker eller uenige i, så vil den kunne oppleves slik, avslutter generalsekretær i Redaktørforeningen, Arne Jensen.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding