Storbritannia positive til Trumps fredsplan – parlamentarikere skuffet over palestinernes innstilling

Av ICEJ Press, 02.21.2020

«Tålmodigheten tar slutt,» uttalte det britiske parlamentsmedlemmet Stephen Crabb, etter møtet med de palestinske selvstyremyndighetene onsdag.

AV: Martin Gellein

«Palestinerne må vise at de ønsker fred ved å ta Donald Trumps «Deal of the Century» på alvor, i stedet for å avvise planen og regne med at det internasjonale samfunnet har uendelig med tålmodighet (Stephen Crabb).

Palestinerne må bringe noe mer til forhandlingsbordet enn en bønn om sympati. De må snakke «fredsspråket» og forplikte seg til en ekte fredsprosess, fortsatte Crabb, som er leder av den britiske parlamentsgruppen Conservative Friends of Israel (CFI).

Onsdag besøkte en gruppe britiske parlamentarikere Ramallah og Jeriko, der de blant annet møtte PLOs generalsekretær Saeb Erekat. Gruppen skal også møte israelske politikere og blant annet besøke Golan. Målet med reisen er å øke kunnskapen om situasjonen og diskutere Donald Trumps plan for fred. Palestinerne avviste planen, som gir Israel rett til å annektere 30% av «Vestbredden» og det meste av Jerusalem.

Crabb uttalte at Storbritannia holder fast på grensene fra før 1967, som plasserer hele «Vestbredden» og øst-Jerusalem innenfor grensene til en palestinsk stat, som grunnlag for en to-statsløsning.

Ledende israelske politikere på høyresiden mener at en palestinsk stat innenfor grensene fra før 1967 ikke lenger er realistisk, blant annet av hensyn til Israels sikkerhet.

Trumps fredsplan forutsetter blant annet at det palestinske lederskapet anerkjenner Israel, legger bort hat-retorikk og avvæpner terrorgrupper som Hamas og Islamsk Jihad, før opprettelsen av en palestinsk stat. Planen legger altså et ansvar på palestinerne som tidligere planer ikke har gjort. Det er dette ansvaret også Israels venner i det britiske parlamentet forventer av det palestinske lederskapet tar på alvor.

I et intervju med Jerusalem Post på King Davids Hotel i Jerusalem onsdag kveld, la ikke Crabb skjul på sin skuffelse etter møtene med palestinerne. Han dro ditt med et ønske om å få se muligheter og håp om reel vilje til å forhandle om fred.

«Jeg reiste fra møtene overbevist om at palestinerne ikke vil benytte seg av denne historiske muligheten. Det er frustrerende og skuffende.»

«Jeg erindrer at Saeb sa nøyaktig det samme til meg for tre år siden. Hans analyse av situasjonen har ikke endret seg. Fremdeles fremmer han de samme beskyldningene mot Israel og andre internasjonale aktører.»

Trumps plan ikke er perfekt, men den er et godt utgangspunkt for forhandlinger. Britene har mye sympati for palestinerne lidelser, men det palestinske lederskapet må sette seg til forhandlingsbordet med noe mer enn en bønn om sympati. «Britiske politikere er i ferd med å miste tålmodigheten, fordi det ikke er noen utvikling i situasjonen,» fortalte Crabb til Jerusalem Post.

PLO gjorde i 1996 et intensjonsvedtak om at PLO-charteret skulle endres slik at staten Israels utslettelse ikke lenger var noe uttalt mål, men dette intensjonsvedtaket ble aldri fulgt opp (Wikipedia).

 

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding