Sterk vekst i russisk og ukrainsk aliyah

Av ICEJ Press, 02.24.2016

Jødenes hjemvendelse, på hebraisk kalt aliyah, øker faktisk nå raskere fra Russland enn fra Ukraina. Den jødisk aliyah fra Russland øker på grunn av en større resesjon som er utløst av fallende oljepriser og sanksjoner som følge av den ukrainske borgerkrigen.

Av Howard Flower, ICEJ aliyah-direktør

Det siste året har aliyah fra Russland steget med nesten 44 prosent, mens aliyah fra Ukraina økte med 34 prosent på grunn av den vedvarende krigshandlinger og dårlig økonomi.

Begge statistikkene minner oss om de fryktelige fakta: Situasjonen for jødene i begge land er illevarslende. Totalt har aliyah fra nasjoner som tilhørte det tidligere Sovjetunionen, økt med ca 36 prosent.

Russisk virkelighet

Når dagens russiske jøder nå flytter til Israel i større antall, så er det i hovedsak på grunn av økonomiske vanskeligheter.

Den russiske rubelen er en «olje-valuta», noe som betyr at når oljen mister verdi på markedet, så gjør rubelen det også. Siden oljeprisraset startet for over et år siden, har den russiske rubelen mistet mer enn halvparten av sin verdi, noe som igjen har devaluert russernes sparekontoer med 50 prosent eller mer.

Dette betyr også at hver kvadratmeter av russisk eiendom har tapt mer enn halvparten av den virkelige verdien. Reiser til utlandet er blitt dobbelt så dyre og utenlandske ferier har blitt ute av rekkevidde for de fleste russere.

En av de hardest rammede sektorene er kommersiell luftfart, hvor kostnadene er regnet i dollar og euro fordi de fleste av flyene er leaset, mens folks inntekter forblir i rubler. Lønnen har ikke økt i denne perioden, mens prisen på flybilletter og overnattingssteder er doblet.

Denne finansielle situasjonen har også ført til at noen flyselskaper har måtte avbryte eller kutte ned på ulønnsomme flyruter. For eksempel, kansellerte Israels viktigste flyselskapet, El Al, flyvninger til både St. Petersburg, og Transaero, et stort russisk flyselskap, gikk konkurs.

Alle disse faktorene har påvirket ikke bare jødedommen i dette geografiske området, men også prosessen med å bringe jødene hjem til Israel. Å arrangere flyreiser for russiske jøder hjem til Israel er blitt en utfordring, da det har blitt vanskelig å signere kontrakter for aliyah-flyreiser. En annen utfordring er en stadig strammere bagasje-politikk, som er et kritisk element i hver families reise.

Hjelp gjennom ICEJ

Den Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem har vært rask til å svare på utfordringene, og har allerede sjenerøst sponset bagasjen for mange av de jødiske familier som trenger hjelp nå.

I tillegg har ICEJ økt sitt program «Aliyah gjennom Finland,» som var i drift allerede i 1990-årene, for å avlaste noe av presset på reiser direkte fra Russland til Israel.

I mer enn 25 år har finske kristne invitert russiske jøder til å komme til Finland på sin vei til Israel. I dag er alle utgifter til denne reisen betalt av en organisasjon i Finland som er ledet av ICEJ. Sponsing dekker alle reiseutgifter, inkludert fly, opp til tre kolli bagasje, busstransport til flyplassen og tre netter i finske kristnes hjem.

ICEJ har en base i St. Petersburg, som ble etablert i begynnelsen av 1990 i forbindelse med aliyah. Dette gir oss muligheten til å hjelpe ikke bare de jødiske familiene i den nordvestlige regionen i Russland, men også i Estland, Latvia, Litauen og Hviterussland. Hvert år bistår ICEJ mer enn tusen nye jødiske emigranter fra denne regionen, og tallene øker fortsatt.

Det er vanskelige tider, så bli med oss igjen for å hjelpe jøder fra det tidligere Sovjetunionen tilbake til Israel!

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer