Splittet EU advarer Israel mot annektering av nye områder

Av ICEJ Press, 02.05.2020

Bare timer etter et møte med iranske myndigheter, kritiserer EUs nye utenrikspolitiske leder Israels planer om å annektere nye områder.

AV: Martin Gellein

Det israelske utenriksdepartementet uttrykker at de er skuffet og overrasket over at EUs nye utenrikspolitiske leder, Joseph Borell, velger å advare Israel på en truende måte, mot å annektere områder i Oslo-avtalens C-områder (Judea og Samaria).

Statsminister Benjamin Netanyahu har varslet at han har i sinne å annektere Jordan-dalen og jødiske bosettinger i Judea og Samaria, slik Donald Trumps forslag til fred legitimerer. Det Hvite Hus mener altså at den foreslåtte annekteringen ikke er i strid med Folkeretten. Borell, på sin side, er klokkeklar på at Israel ikke har internasjonal lov på sin side, dersom man iverksetter planene om annektering.

2 EUs Facebook-sideBorell advarer Israel mot å gå for noen annen løsning enn en tostatsløsning basert på grensene fra før 1967, med øst-Jerusalem som Palestinas hovedstad. EU og FNs sikkerhetsråd anerkjenner ikke Israels suverenitet over noen områder utenfor grensene før 1967. Det innebærer at alle jødiske bosetninger på «Vest-bredden» (Judea og Samaria) er okkupasjon av palestinsk territorium.

I alle fall 6 medlemsland i EU stiller seg ikke bak Borells ønske om en formell forkastelse av Trumps plan for fred. En slik uttalelse krever at alle medlemslandene er samstemte. Østerrike, Tsjekkia, Italia og Ungarn skal være blant landene som er mer positive for Trumps forslag.

Torsdag reiser Borell til Washington for å ha møter med USAs utenriksminister Mike Pompeo. USAs spesialutsending Jared Kushner, arkitekten for Trump-administrasjonens fredsprosess, skal møte FNs sikkerhetsråd fredag. Neste tirsdag, den 11. februar, skal palestinernes president Mahmoud Abbas møte sikkerhetsrådet.

Kilde: Jerusalem Post

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding