«Son of Hamas» med et klart budskap om å ansvarliggjøre PA og Hamas

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 06.30.2018

Mosab Hassan Yousef (Son of Hamas) snakket om råskapen og uansvarligheten til Hamas og PA. Over 1000 besøkende til ICEJs sommerkonferanse fikk også høre et klart budskap spesielt rettet mot de som stadig har et horn i siden til Israel.

Han sto rett opp og ned på scenen og fortalte sin historie. Nakent og kraftfullt.

Over 11-1200 mennesker hadde søkt innendørs i finværet i Kristiansand denne lørdagen, for å høre den unike historien til Mosab Hassan Yousef. Gutten som vokste opp som sønn av en av grunnleggerne til terrororganisasjonen Hamas med alt det det innebærer.

- Det ble forventet av oss at vi skulle bekjempe Israel. Alle la skylden på dem og ingen tok ansvar. De legger skylden på Israel for alle problemer, det gjorde også jeg. Gjennom samfunnet vi var i ble Israel djevelen, fortalte Mosab.

Mosab
ICEJ press, Mosab Hassan Yousef (Son of Hamas)

Han fortalte om en oppvekst der barn ble opplært til å hate Israel.

- Hvem er ofre i slike situasjoner? Barn. Barnet har ikke kraften til å skille rett fra urett. Barnet gis utdanning som danner grunnlaget for hat. Dette var hvor jeg var som 1718 åring, sa Mosab.

Han fortalte også om Hamas sin ideologi, og om hvordan de sprenger både seg selv og andre mennesker i lufta.

- De tenker bare på livet etter døden, ikke livet etter fødselen, forklarte Mosab.

- Islamistiske grupper er desillusjonerte og trenger å våkne opp til realitetene, fortsatte han.

Dette var miljøet han vokste opp i, og han holdt på å bli en av de mange terroristene som har skadet israelere.

Begynte å jobbe for israelsk etterretning

- Jeg kjøpte våpen for å skade israelere, Men ble arrestert før jeg fikk brukt dem. Etter det tilbragte jeg 16 måneder i israelsk fengsel, fortalte han.

I denne perioden skjedde det noe som skulle forandre livet hans fullstendig.

- Under forhør ble jeg enig i å arbeide for Israelsk etterretning. Dette var med tanke på å ødelegge for dem. Jeg var drevet av hat. Det ble en reise mot det ukjente – og ting begynte å utvikle seg slik at jeg etter hvert lurte på hvem som var fiende og hvem som var venn, sa Mosab. 

Etter hvert jobbet Mosab mer og mer for Israel. Og i løpet av denne tiden var han med på flere operasjoner som reddet både israelske og palestinaarabiske liv.

Brutaliteten

Han fortalte om brutaliteten til Hamas, da en sytten år gammel gutt ble skutt i magen, drept, slept rundt etter en bil for deretter å bli hengt opp ned midt i byen med et tau festet i beina.

- Hamas drepte ham, fordi de trodde han samarbeidet med Israel, og de måtte finne noen å legge skylden på. Men han var uskyldig. Det var meg de egentlig var etter, sa Mosab.

- Tar de ikke ansvar, ikke gi dem penger

Mosab
ICEJ press, Mosab Hassan Yousef og ICEJ Norges leder, Dag Øyvind Juliussen før talen.

Han angrep også EU for å gi penger til PA og Hamas, og mener pengene ikke kommer samfunnet til nytte.  Han mener de må ansvarliggjøres, og at dette ikke gjøres ved å gi dem penger. Han mente også at PA og Hamas truer EU med oppstand om de ikke får penger, og skyver barn foran seg.

- Så kommer de fra EU og gir dem penger, og Abbas og de andre holder seg rolig en stund. Etter en stund ofrer de flere barn – det er en ond sirkel. Europeiske ledere er delaktige – tar de ikke ansvar – ikke gi dem penger. Spillet til PA og Hamas, er skittent. Gi heller pengene direkte til enkeltpersoner, sa han.

Han mener PA president, Mahmoud Abbas tjener på å ha konflikt.

- Hvem er Abbas når det ikke er konflikt? Når det er konflikt, sitter Abbas med de store.

- Han vil ikke gi opp sitt ego, sa Mosab Hassan Yousef.

Til angrep på de som alltid anklager Israel

I løpet av talen gikk han også flere ganger til angrep på de som alltid anklager Israel. Han sa blant annet.

- Ingen kan benekte at Israel er det eneste demokratiet i Midtøsten. De er ikke problemet, men løsningen. De som legger skylden på dem for alt, må våkne og voksne opp. For de er sine verste fiender, sa Mosab.

Han mener også at holocaust kan skje igjen fordi mennesker vil flykte fra egne handlinger.

- Holocaust kan skje igjen, fordi mennesker insisterer på hat, og til å flykte fra ansvaret for egne handlinger, sa Mosab.

Ikke opptatt av palestinsk stat

Mosab Hassan Yousef er ikke opptatt av at palestinaaraberne skal få sin egen stat, men at de skal få utdanning og økonomi.

- I meg bor et palestinsk barn. Og på vegne av barna i Gaza: Vi trenger ikke våre egne land, eller eget politiske system, vi vil ha økonomi og utdanning, sa han.

- En palestinsk stat vil ikke sikre trygghet for palestinske borgere. Vi har 22 arabiske land – de er langt bak alle nasjoner i utvikling – hvorfor skal enda et land bli blant disse, fortsatte han.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding