Snø i Hebron – vannstanden øker i Genesaretsjøen – våren på anmarsj i Israel

Av ICEJ Press, 02.11.2020

Det er minusgrader og snø flere steder nord i Israel. Det er forventet snø også i Jerusalem. Mye regn fører til en jevn økning av vannstanden i Genesaretsjøen.

AV: Martin Gellein

I morgentimene mandag var det snøstormer i de nordligste delene av Israel. Veiene i fortsatt åpne, men myndighetene vurderer situasjonen fortløpende, melder YnetNews.  Grunnskolene i de høyeste områdene av Golan starter senere enn vanlig, fordi man venter på at isen skal smelte fra veien.

Ved alpin-anlegget på Hermon-fjellet er temperaturen under 5 minusgrader. Flere bakker er åpne, men på grunn av tykk is, er deler av anlegget stengt inntil videre. Til og med i Hebron falt det lett snø mandag morgen.

MandeltreetI de nordlige byene Safed og Katzrin er det meldt temperaturer ned mot nullpunktet mandag kveld. I Haifa, Tel-Aviv og Be’r Sheva er natte-temperaturen på mellom 5 og 8 plussgrader. I Jerusalem ligger temperaturen på 5 plussgrader på dagtid og 3 grader på nattestid. Det er forventet at det også kan falle snø i Jerusalem.

I de lavere deler av landet er nedbøren høy og Genesaretsjøen fylles, til alles glede. Vannstanden er nå omkring 124 centimeter under «den røde linjen,» som markerer innsjøens maximum-nivå. Mye tyder på at myndighetene for første gang på 30 år, vil åpne demningene og slippe ut vann fra innsjøen til Jordan elven, som leder til Dødehavet. Sist demningene ble åpnet var i 1992.

Både temperaturene og nedbørsmengden overgår gjennomsnittet for vintre i Israel, melder Israel National News.

Det grønnes i Judea. Foto, E. C. Elkouby
Det grønnes i Judea. Foto, E. C. Elkouby.

Ellers er våren på anmarsj i Israel. Høytiden for trærne, Tu BShvat, feires 9.-10. februar. Høytiden bærer bud om vår og håp i den jødiske tradisjonen. På denne tiden starter vanligvis den tidlige blomstringen hos mandeltreet. Mandeltreet har et budskap i Bibelen bl.a. knyttet til Arons stav som blomstret under ørkenvandringen fra Egypt til Løfteslandet.

Vårens første anemone fra hagen til den norske guiden Elin C. Elkouby bosatt i Jerusalem. Foto, E. C. Elkouby..jpg
Vårens første anemone fra hagen til den norske guiden Elin er bosatt ved Ashdod. Foto, E. C. Elkouby.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding