- Skapes forventing om iransk gjengjeldelse

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 04.17.2018

Bilder av døde iranere som skal være drept i et israelsk militært angrep, publiseres i iranske medier. Flere militære eksperter sier handlemåten er ny, og skaper forventning i Iran om et gjengjeldelsesangrep.

Bilder av døde iranere som skal være drept i et israelsk militært angrep, publiseres i iranske medier. Flere militære eksperter sier handlemåten er ny, og skaper forventning i Iran om et gjengjeldelsesangrep.

Natt til den niende april i år ble en militær flybase i Syria angrepet og bombet. Det som skjer de påfølgende dagene er uvanlig. 

For sammen med bilder som skal være av den ødelagte flybasen, publiserer iranske medier også navn og bilde av syv drepte iranere tilhørende den iranske revolusjonsgarden. Alle skal være drept i det samme angrepet, ifølge de samme mediene.

En ny situasjon

Ydstebø
Forvarets høgskole, Oberstløytnant Palle Ydstebø

Oberstløytnant, Palle Ydstebø, som tilhører mediegruppen ved Forsvarets høgskole, har sett på artiklene og bildene. Han skriver følgende i en e-post til ICEJ:

- Bildene virker å brukes for å underbygge at iranere er drept i dette angrepet og at det er Israel som står bak. Det er samme historie som formidles i flere medier, noe som tyder på at de iranske myndighetene vil at dette skal spres og at budskapet om at iranere er drept i et israelsk angrep skal underbygges.

Ydstebø mener dette er en ny situasjon, men at Iran kan være tjent med ikke å gjengjelde.

- Det er en ny situasjon at dette kjøres så langt fram i media, der det skapes en forventning om en gjengjeldelse. Samtidig så trenger ikke Iran gjengjelde noe som helst da deres bidrag inn i Syria ikke er avhengig av støtte i egen befolkning. Iran kan tvert om se seg tjent med ikke å gjøre noe militært, men utnytte saken diplomatisk og i propagandaøyemed, skriver oberstløytnant, Palle Ydstebø.

Iran legger press på seg selv

I et intervju i MECRA (Middle East Center for Reporting an Analysis) sier Alex Grinberg, tidligere iran-analytiker i Israels militære etterretning (Aman) følgende:

- Irans handlingsmåte de siste dagene er veldig uvanlig. Det er første gang de publiserer en liste over drepte offiserer og av sørgende. De gir dermed til kjenne sin tilstedeværelse på den syriske basen, og legger press på seg selv om en reaksjon, sier Grinberg.

Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet på flybasen ennå. Imidlertid tror mange at det var Israel som sto bak. Og en anonym israelsk militærkilde fortalte avisen New York Times at det var Israel som sto bak angrepet. Israelske myndigheter har etterpå sagt at de ikke svarer på spørsmål i slike saker.

Grinberg
Rubincenter, Alex Grinberg

Sikker på gjengjeldelse

Imidlertid beskylder Iran det israelske forsvaret for å stå bak, og sier de vil gjengjelde angrepet.

Alex Grinberg er sikker på at en gjengjeldelse vil komme, men usikker på hvordan.

- Først av alt; jeg er sikker på at Iran vil gjøre noe. () Angivelig har de to muligheter, og begge er dårlige for dem. Enten gjør de det i form av et terrorangrep mot jøder eller israelere, slik de gjorde i Bulgaria, eller de gjør det militært mot Israel. Det vil være Casus Belli for Israel (gir grunnlag for en stat til å svare militært mot en annen stat), fortsetter Grinberg.

Iranske alternativer

Selv om oberstløytnant Palle Ydstebø mener Iran ikke behøver å gjengjelde angrepet, mener han at mediekjøret øker sannsynligheten for en respons. Men som Grinberg, er også Ydstebø usikker på hvordan en slik respons vil være. Han skisserer likevel noen alternativer.

- Iran kan velge å la Hezbollah gjennomføre en aksjon mot israelske mål eller interesser, det kan da skje fra SørLibanon eller Syria (over Golan) om det blir en direkte aksjon. Iran kan da velge å ta ansvar for en slik aksjon eller ikke. Israelske medier mener et iransk droneangrep er det mest sannsynlige. Det kan også komme aksjoner mot israelske mål i utlandet, men det virker mindre sannsynlig da det vil oppfattes som regelrett terror og ikke en proporsjonal gjengjeldelse på et militært angrep, skriver Ydstebø videre.

På vakt mot angrep på israelske representanter

I en tale til det israelske utenriksdepartementet i dag, sa Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, at Israel er på vakt mot iranske angrep på israelske diplomater i utlandet.

- Ansatte i våre etterretningsorganisasjoner – Shabak (Innenriks) og Mossad (Utenriks) er på vakt for å stoppe et hvert forsøk på å skade oss, og vi tar enhver advarsel alvorlig for å beskytte våre representanter hvor de enn er, sa Netanyahu.

- Hvis det kommer et iransk gjengjeldelsesangrep så virker det som om det vil være i samme omfang (proporsjonalt) og at Iran vil ta ansvar og æren for det, oppsummerer oberstløytnant Ydstebø ved forsvarets høgskole.

Påsketuren 2019

Program og påmelding

ICEJs pastor- og lederkonferanse i Jerusalem

Informasjon og påmelding