Saudi-Arabia, Egypt og Qatar ønsker Trumps fredsplan velkommen

Av ICEJ Press, 01.29.2020

"Kongeriket gjentar sin støtte til all innsats som tar sikte på å oppnå en rettferdig og omfattende løsning for palestinerne," uttaler det saudi-arabiske utenriksdepartementet.

AV: Martin Gellein

Allerede tirsdag ønsket Saudi Arabia, Egypt, Qatar og De Forente Arabiske Emirater Trumps plan velkommen.  Det Hvite Hus har lenge arbeidet for dialog og samarbeid med de sunni-arabiske Gulf-statene i tilknytning til offentliggjøringen av freds-initiativet.

«Kongeriket setter pris på president Trump-administrasjonens innsats for å utforme en omfattende fredsplan mellom palestinere og israelere, og oppfordrer til å starte umiddelbart med fredsforhandlinger mellom partene, under USAs regi», står det i uttalelsen. Den oppfordret også til å løse eventuelle uenigheter knyttet til planen gjennom forhandlinger, og «å gå videre med fredsprosessen for å komme frem til en avtale som oppnår legitime rettigheter til det palestinske folket».

Utenriksdepartementene i Egypt og Qatar offentliggjorde lignende uttalelser og ba partene om å vurdere planen for å løse konflikten. Også de vektlegger at planen må bidra til opprettelsen av en palestinsk stat.

I motsetning til Saudi Arabia og Egypt, krever imidlertid Qatar at en palestinsk stat må etableres «innenfor 1967-grensene, inkludert Øst-Jerusalem,» og innebære «returrett for de palestinske flyktningene.»

Ambassadør for De Forente Arabiske Emirater uttaler at «planen som ble kunngjort i dag, gir et viktig utgangspunkt for en retur til forhandlingene ledet av USA».

Ambassadører fra flere arabiske nasjoner besøkte Det Hvite Hus tirsdag, før uttalelsene.

Jordan og Tyrkia uttaler at de er kritiske til planen. Jordans utenriksminister advarte mot «de farlige konsekvensene av ensidige israelske tiltak, som annektering av palestinske land, bygning og utvidelse av ulovlige israelske bosetninger på palestinske okkuperte land og inngrep på de hellige stedene i Jerusalem.» Han understreket at Jordan fordømmer slike tiltak «som brudd på folkeretten og provoserende handlinger som vil føre området mot mer konflikt og spenning.»

Tyrkias utenriksdepartement uttaler at «den såkalte amerikanske fredsplanen er dødfødt. … Folket og landet Palestina kan ikke kjøpes.»

«Jerusalem er vår røde linje,» lyder det i uttalelsen. «Vi vil ikke tillate noen skritt for å legitimere Israels okkupasjon og grusomheter. Vi vil alltid stå sammen med våre palestinske brødre og vil fortsette å arbeide for et uavhengig Palestina på palestinsk jord.»

«Vi vil ikke støtte noen plan som ikke har støtte fra Palestina. Det vil ikke bli fred i Midtøsten uten at Israels okkupasjonspolitikk opphører,» legger Tyrkias utenriksdepartement til.

Den arabiske og muslimske verden er tydelige på at en palestinsk stat skal opprettes, men uenige om hvordan de stiller seg til Trumps plan for fred.

Kilde: Jerusalem Post

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding