Professor med uforbeholden unnskyldning etter utsagn om jøder

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 09.17.2018

Professor, Thomas Hylland Eriksen, kom i kveld med en uforbeholden unnskyldning for sitt utsagn om jøder på NRK P2 tidligere i dag.

Bilde øverst: Skjermbilde UIO, professor Thomas Hylland Eriksen

«Da kom jeg i skade for å si noe dumt og ubetenksomt om sindige hedmarkinger og frekke jøder fra Bergen. Konteksten skal jeg ikke si noe om her, men jeg satt over en kaffe og slarvet, og snakket før jeg tenkte. Så jeg gir hermed min uforbeholdne unnskyldning dersom jeg kom i skade for å såre noen. Jeg er 56 og et halvt, men lærer visst aldri. Heldigvis er det aldri for sent å prøve.», skriver professor i sosialantropologi, Thomas Hylland Eriksen, i en facebook post.

I programmet Ekko, på NRK p2 tidligere i dag, ble koplingen mellom språk og nasjonal psyke tatt opp. En av de som ble intervjuet om temaet, var professor Hylland Eriksen.

Først forteller han om Norges tidligere finansminister, Sigbjørn Johnsen, som med sin dialekt og språklige fremføring «…virker bunnsolid. Han er hel ved som vi pleide å si».

Han forteller at han tenkte den gang at grunnen til at han var finansminister var at han var Hedmarking, med den trauste og pålitelige dialekten.

Deretter fortsetter han ved å stille dette i kontrast til om finansministeren var en frekk jøde fra Bergen.

"Men hvis han hadde vært en frekk jøde fra Bergen, så hadde man tenkt at han der er sikkert ikke til å stole på.», sa professor Thomas Hylland Eriksen, i programmet."

I kveld ba han uforbeholdent om unnskyldning.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Løvhyttefesten 2019 Hovedtur

Program og påmelding

Løvhyttefesten 2019 Ungdomstur

Program og påmelding

Sommerstevnet 2019

Program og informasjon