Palestinaarabere hjalp jødiske terrorofre – måtte flyktet fra Hebron

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 08.08.2019

Et palestinaarabisk ektepar hjalp en jødisk familie etter et terrorangrep. Nå har de flyktet fra Hebron til Israel på grunn av drapstrusler fra andre palestinaarabere. Det er israelske kanal 12 og Times of Israel som rapporterer dette.

Om formiddagen fredag 1. juli 2016, kjører familien Mark langs vei 60 sør for Hebron i Israel. En bil kommer opp på siden av dem, og terroristene inne i bilen skyter mot dem. Bilen familien sitter i snurrer rundt og lander på hodet.

Inne i bilen sitter far, Miki Mark, mor, Chava Mark, og to av de ti barna deres, Pedayah og Tehila. 

Miki Marks familie
Ynetnews, Miki Marks familie

Reddet av palestinaarabisk ektepar

De første som kommer til stedet er et palestinaarabisk ektepar.

"Først trodde jeg det var en ulykke. Jeg åpnet døra, noe som var vanskelig, fordi bilen lå opp ned.", sa den palestinaarabiske mannen til israelske kanal 2 rett etter ulykken.

"Jenta var inne i bilen. Hun skrek "de dreper oss", så jeg sa hun ikke skulle være redd, og at alt ville ordne seg.", fortalte den palestinaarabiske mannen videre.

Han og kona får barna ut av bilen. 

Bilen til familien Mark ligger på hodet
Ynetnews/ Har Hevron Regional Council, Bilen til familien Mark

Mens kona, som er lege, driver førstehjelp for å stoppe blødninger, ringer ektemannen nødnummeret.

"Hvis jeg kan hjelpe dem, hjelper jeg"

"Jeg bryr meg ikke om dette var en ulykke eller et terrorangrep. Det er irrelevant. Dette er mennesker, barn, som trengte hjelp, og hvis jeg kan hjelpe dem, hjelper jeg.", sa den palestinaarabiske mannen rett etter ulykken, ifølge Times of Israel.

Miki Mark, far i den israelske familien, døde som følge av skadene han fikk i terrorangrepet. Kona, Chava Miki, ble hardt skadet, men overlevde. Barna fikk moderate og lettere skader.

Fikk dødstrusler

Da det ble kjent at det palestinaarabiske ekteparet fikk dødstrusler fra andre palestinaarabere, startet en aksjon blant Israelere, blant annet bosettere, for å hjelpe familien.

Fikk leilighet og sosiale rettigheter i Israel

Det endte med at familien for to dager siden fikk leilighet med alt de trenge, arbeidsdokumenter og alle sosiale rettigheter i Israel av den israelske innenriksministeren. 

Av sikkerhetshensyn er ekteparet anonyme.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Se

29. Sept – 7.okt

Påmelding