På litt over ett døgn: Over 1000 signert mot NRKs Israel dekning

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 06.08.2018

I løpet av litt over ett døgn har over tusen personer signert på et opprop mot NRKs vedvarende sIagside i Israel-dekningen. – Jeg tror mange reagerer på den vedvarende slagside journalistikken, sier ICEJs norske direktør, Dag Øyvind Juliussen.

Det har vært en fantastisk oppslutning på ICEJs opprop over NRKs Israel-dekning. I løpet av litt over ett døgn har over 1000 personer signert oppropet.

Dag Øyvind Juliussen
ICEJ press, Dag Øyvind Juliussen, ICEJs norske direktør.

«Vi gleder oss over en slik flott respons. Jeg tror oppriktig at det er svært mange som reagerer på NRKs vedvarende slagside journalistikk mot Israel, den minner til tider om propaganda. NRK er i tillegg en statskanal som bortimot alle husstander med og finansierer.», sier ICEJs norske direktør, Dag Øyvind Juliussen.

Tallet stiger fortsatt raskt, og det nærmer seg i skrivende stund 1100 signaturer.

Bakgrunnen for ICEJs opprop er den vedvarende slagside journaltikken mot Israel. For selv om de siste eksemplene er fra den seneste eskaleringen i Gaza, tar oppropet for seg en større undersøkelse som er gjort helt tilbake i 1982.

«Denne vedvarende slagside-journalistikken mot Israel er ikke av ny dato. Allerede i 1982 publiserte Institutt for Kirke og Samfunn dokumentaren «Mediamakt» som viser NRKs manglende upartiskhet i dekningen av Libanon-krigen.», skriver ICEJ i oppropet.

Oppropet tar også for seg NRKs dekning av intifadaen i 2001. Den gang gjorde avisen Dagen en gjennomgang av åtte ukers Dagsrevy dekning.

«Denne viser en grov ubalanse i fremstillingen av de faktiske hendelser. Til alt overmål ville ingen ansvarlige i NRK kommentere den omfattende gjennomgangen.», står det i oppropet.

Av flere hendelser som er nevnt fra den siste eskaleringen, står blant annet følgende i oppropet:

«Fra 30. mars og fremover var det mye fokus på situasjonen på grensen mellom Gaza og Israel. 29. mai ble Israel utsatt for det kraftigste granat- og rakettangrepet fra Gaza siden 2014. Allerede tidlig om morgenen ble en israelsk barnehage truffet, og beskytningen fortsatte ut over dagen. På NRKs hovednyhetssending, Dagsrevyen, var det ikke et ord om angrepet. I stedet sendte man en reportasje som viste aktivister fra Gaza som demonstrerte mot Israels lovlige sjøblokade, og hvorledes disse ble stoppet av israelske soldater.»

NRK Dagsrevyen 29. mai 2018
Skjermdump Dagsrevyen den 29. mai 2018

«På NRK kveldsnytt noen timer senere, får vi høre at Israel har angrepet mål på Gaza. «Angrepet er angivelig et svar på raketter og bombeangrep mot Israel som Hamasbevegelsen angivelig hevder de står bak.», sier nyhetsankeret. Angivelig, ja. Altså ikke helt sikkert. I selve reportasjen får man inntrykk av at det var Israel som startet det hele ved å sprenge en tunell som går fra Gaza og inn i Israel, for deretter å angripe tretti mål i det Hamasstyrte området. Dette er ikke bare dårlig journalistikk av NRK. Dette er regelrett løgn.»

«Det er en skam at dette har kunnet fortsette i årevis. Nok er nok!», avslutter ICEJs norske direktør, Dag Øyvind Juliussen.

Med eget Israelfokus

For påmelding og program