Ny rapport: Norske skattekroner går via Flyktninghjelpen til organisasjoner tilknyttet palestinsk terror

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 08.08.2018

En omfattende og grundig rapport viser at norske skattebetaleres penger kanaliseres til palestinaarabiske og israelske organisasjoner med tilknytning til terror. Pengene går via Norsk flyktningråd (NRC). De avviser anklagene.

Organisasjonene er også aktive i boikott-Israel-arbeid, og i det rapporten omtaler som rettslig krigføring mot Israel.

Terrortilknytning

I den omfattende og grundige rapporten beskriver den israelske organisasjonen NGO-monitor, en privat organisasjon som overvåker utenlandske organisasjoner i Israel, hvordan penger fra det norsk Utenriksdepartementet når organisasjoner med tilknytninger til PFLP (Folkefronten for Palestinas frigjøring). PFLP blir av flere land regnet som en terrororganisasjon.

«Mange av NRCs partnere fremmer BDS (boycott, divestment, and sanctions) og rettskampanjer mot Israel, og/eller har bånd til terroristorganisasjoner.», skriver NGO-monitor i rapporten.

Videre skriver de: «NRC neglisjerer videre et humanitært prinsipp ved å jobbe med en rekke organisasjoner som har bånd til terrorgrupper.»

De dokumenterer slike tilknytninger til en flere organisasjoner: PCHR (The Palestinian Center for Human Rights), Addameer, DCI-P (Defense for Children International – Palestine) og Al-Haq. (Se bilde 1, 2, 3 og 4).

PCHR
Skjermdump fra den israelske rapporten. Bilde 1.
Addameer
Skjermdump fra den israelske rapporten. Bilde 2.
Al-Haq
Skjermdump fra den israelske rapporten. Bilde 3.
DCI-P
Skjermdump fra den israelske rapporten. Bilde 4.

Arbeider for boikott

I tillegg dokumenterer rapporten til NGO-monitor også at flere av disse organisasjonene, pluss en annen av NRCs samarbeidspartnere, arbeider for boikott-Israel-bevegelsen. Dette gjelder PCDCR (Palestinian Center for Democracy and Conflict Resolution), Al Mezan, DCI-P og Al-Haq. 

Ber NRC avslutte samarbeid

Den israelske organisasjonen, som står bak rapporten, ber NRC om å avslutte alt samarbeid med organisasjonene som har tilknytning til terror-organisasjoner.

«Stopp umiddelbart alt samarbeid og all finansiering av organisasjoner med bånd til terroristorganisasjoner.», skriver de i rapporten.

Avviser påstandene

NRC svarer slik på påstandene:

«Vi avviser kategorisk denne karakteriseringen av oss, vårt arbeid, våre partnere, og spesielt vårt ICLA-program (Information, Counseling and Legal Assistance). Vi hevder at disse påstandene er grunnløse og fremhever nødvendigheten av den humanitære bistanden vi gir til sårbare palestinere.», sier NRCs regionale leder for advokatgruppen, Daniel Gorevan.

Norsk UD med store pengeoverføringer

Norsk flyktningråd (NRC) har et hjelpeområde de på engelsk kaller ICLA. Det er gjennom ICLA (Information, counselling and legal assistance) at det kanaliseres store pengebeløp til et antall israelske og palestinaarabiske organisasjoner med tilknytninger til terror, BDS og det NGO-monitor kaller juridisk krigføring.

Også det norske utenriksdepartementet har gitt millionbeløp til ICLA-arbeidet. 

I 2016 ble det overført over 5.5 millioner dollar eller nærmere 50 millioner kroner av norske skattebetaleres penger til ICLAs arbeid (se bilde 1 og 2  pluss bildet øverst i artikkelen). 

Penger fra UD til ICLA
Skjermdump fra den israelske rapporten. Bilde 1. Viser betaling fra Det norske Utenriksdepartementet til ICLA.
Penger fra norsk UD til ICLA
Skjermdump fra den israelske rapporten. Bilde 2. Viser betaling fra Det norske Utenriksdepartementet til ICLA.

På sine nettsider skriver NRC at:

«I over 20 konfliktrammede land gir vi rettshjelp til mennesker på flukt, slik at de kan kreve sine rettigheter og bygge seg en ny fremtid.  I 2015 bistod vi over 700.000 mennesker med informasjon, rådgiving, rettshjelp og opplæring.»

Flyktningerådet bak store mengder saker i det israelske rettssystemet

I følge NGO-monitor, produserte ICLA gjennom sine samarbeidspartnere, i overkant av 600 nye saker i 2017. Legges antallet saker som ennå ikke er løst til, blir tallet 3628. 

En advokat som tidligere skal ha hatt arbeid i tilknytning til NRC, sier ifølge NGO-monitor, at det skal være en strategi å oversvømme det israelske rettssystemet med saker.

«….alle mulige juridiske tiltak for å forstyrre det israelske rettssystemet ... så mange tilfeller som mulig registreres og så mange saker som mulig blir anket for å øke arbeidsbelastningen til domstolene og Høyesterett i en slik grad at det oppstår blokkering». 

Hos flere av de palestinaarabiske og israelske organisasjonene som er omtalt i rapporten, dukker også ord som apartheid, etnisk rensning, statsterrorisme opp når Israel omtales.

Søreide konfrontert av Netanyahu

Da Norges utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, ble konfrontert med rapporten av Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, svarte Søreide at landet hennes ikke var engasjert i anti-israelsk aktivitet, men i humanitær nødhjelp. Dette i følge det israelske nyhetsmediet, Israel Hayom.

ICEJ venter på svar fra Det norske utenriksdepartementet (UD) i saken. UD har hatt god svarfrist. 

 

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding