Om Balfourjubileet i Royal Albert Hall: Fantastisk, herlig og en drøm som ble virkelig

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 11.13.2017

Den britiske grenen av Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ) var en av pådriverne for feiringen av 100 årsjubileet for Balfour deklarasjonen sist tirsdag. En feiring som foregikk i fasjonable Royal Albert Hall i London. «Fantastisk», sa Mark Regev, Israels ambassadør i Storbritannia.

Over 3000 jøder og kristne var til stede på feiringen av 100 årsjubileet for Balfour deklarasjonen i Royal Albert Hall sist tirsdag. Blant dem var både kongelige og adelige. Til stede var også den nåværende Lord Balfour og Israels ambassadør til Storbritannia, Mark Regev.

Mark Regev
Israels ambassade i London, Mark Regev

- Dette er fantastisk. Det er helt enkelt herlig å være i Royal Albert Hall med et publikum i samstemt støtte til Israel. Ved å bringe frem Balfour-erklæringen, sto Storbritannia opp for det som er riktig, sa Mark Regev, ifølge det britiske nyhetsmediet, Jewish News.

ICEJs norske leder, Dag Øyvind Juliussen, sier at det er «en ære å delta på dette arrangementet. Selve arrangementet fikk jo en særskilt ramme med legendariske Royal Albert Hall hvor det hele gikk av stabelen.» Og det er «Fantastisk å være med på 100 års markeringen for Balfour deklarasjonen.»

En av pådriverne for arrangementet, lederen for ICEJ i Storbritannia, David Elms har fått mange tilbakemeldinger fra mennesker som var til stede i Royal Albert Hall denne torsdagen.

- Vi mottar mange tilbakemeldinger fra ledere som var dypt berørt av arrangementet, sier mangeårig leder for ICEJ i Storbritannia, David Elms.

Gjennom to år arbeidet en gruppe kristne ledere for at denne fest-dagen skulle bli virkelighet. Sammen ønsket de å huske deklarasjonen og rollen Storbritannia spilte.

David Elms
ICEJ, David Elms, leder for ICEJ i England

- Vi hadde verken pengene eller innflytelsen til at en slik drøm skulle bli virkelig. Men sist tirsdag ble drømmen oppfylt, sier

David Elms, og legger til at dette var et mirakel.

- Deklarasjonen var essensiell for det moderne Israels fødsel, og gjorde det mulig for denne nasjonen å bli gjenfødt, fortsetter Elms.

For ICEJs norske leder var det særlig to momenter som ble klart gjennom denne kvelden.

- Det første er betydningen av den kristne troen på Bibelens løfter om at Gud ville bringe det jødiske folket hjem til landet Han gav dem, og hvilken påvirkning dette hadde på Arthur Balfour og samtidige britiske politikere, sier Dag Øyvind Juliussen.

Dag Øyvind Juliussen
Dag Øyvind Juliussen i Royal Albert Hall

Imidlertid var det også annet viktig moment som også ble klart.

- I dag hevdes det at det var vestlig imperialisme og kolonialistisk tankegang som lå bak Balfour deklarasjonen. Dette er helt feil, og det er faktisk det motsatte som er tilfelle. Prosessen i kjølvannet av 1. VK, som førte til opprettelsen av staten Israel og alle de andre landene i regionen, var forankret i at man gjorde en slutt på det tyrkiske imperium og i stedet ble det opprette selvstendige nasjoner, avslutter Dag Øyvind Juliussen.

 

Løvhyttefesten 2019 Hovedtur

Program og påmelding

Løvhyttefesten 2019 Ungdomstur

Program og påmelding

Sommerstevnet 2019

Program og informasjon