NRK: - Kunne stilt spørsmål med hva en 8 måneder gammel baby gjør på et sted man vet blir farlig

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 06.13.2018

Selv om diskusjon var nesten fraværende i Kringkastingsrådet om urolighetene i Gaza de siste ukene, tok NRK noe selvkritikk på sin dekning.

På tross av mange klager, ble det en kort diskusjon i dagens møte i Kringkastingsrådet. Saken gjaldt NRKs dekning av de siste ukenes uroligheter i Gaza.

Etter krigen i Gaza i 2014, kritiserte Kringkastingsrådet (KKR) NRK for ikke å ha vært nok kritiske til Hamas.

Medlem av KKR, Dagen redaktør Vebjørn Selbekk, mente fortsatt denne problemstillingen var aktuell knyttet til NRK og de siste ukenes dekning.

- Jeg vil peke på at det fortsatt er grunn til å kritisere NRK for i for liten grad å ha satt kritisk søkelys på Hamas sin rolle, sa Selbekk.

Selbekk
Skjermdump NRK, Sjefsredaktør i avisen Dagen og medlem av Kringkastingsrådet, Vebjørn Selbekk

Han nevnte en rekke sider av Hamas han mente var for dårlig belyst.

- De står på flere terrorlister. De ønsker høye dødstall. De er i konflikt med den legitime palestinske myndigheten. Mange av de omkomne var Hamasmedlemmer. Det var ikke fredelige demonstranter - demonstrasjonen var initiert av helt andre krefter fortsatte Selbekk.

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, sa han var enig i denne kritikken mot NRK i 2014, og at han var enig i det nå.

- Var enig da, og er i for seg enig også nå. I noen sammenhenger burde vi gi en bredere kontekst. Der har vi nok fortsatt noe å gå på. Og vi burde være enda mer oppmerksomme på å beskrive deres (Hamas) aktive rolle i å gjøre disse demoene så store og til dels voldelige, sa Kalbakk.

- Men dette burde belyses i mer dyptgående bakgrunnssaker, fortsatte han.

Han ga også et eksempel på en sak hvor NRK burde ha stilt spørsmål.

- Men det er klart at i denne saken hvor en 8 måneder gammel baby døde, så kunne jo vi også ha stilt spørsmålet om hva en 8 måneder gammel baby gjør på en demonstrasjon på et sted man vet er veldig farlig. Det er et relevant journalistisk spørsmål som godt kan stilles i sånne sammenhenger, sa NRKs etikk redaktør, Per Arne Kalbakk.

Ellers var diskusjonen så å si helt fraværende i denne saken.

Og også Selbekk, som nok syntes diskusjonen var litt i korteste laget, mente at det i det vesentligste ikke var noen veldig store grunner til å kritisere NRKs dekning under de siste ukenes uroligheter.

Med eget Israelfokus

For påmelding og program