NRK fremstiller det som om Israel skyter på ubevæpnede demonstranter

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.30.2018

I en artikkel på NRK.no i går kveld, skriver NRK to ganger at Israel har skutt på ubevæpnede demonstranter gjennom de siste to månedenes demonstrasjoner på Gaza.  - Israel skyter ikke bevisst på ubevæpnede mennesker, slik NRK presenterer det for leserne, sier Israels ambassade i Norge.

I artikkelen, «USA ber om hastemøte i Sikkerhetsrådet» på NRK.no, skriver NRK to ganger at Israel har skutt på ubevæpnede demonstranter gjennom de siste to ukenes «demonstrasjoner» i Gaza:

«Israelske soldater har de siste ukene skutt med skarpt mot ubevæpnede demonstranter på Gazastripen, og over 100 palestinere er drept. Flere tusen er i tillegg såret av israelske skarpskyttere på andre siden av det tungt bevoktede grensegjerdet siden slutten av mars.»

Ubevæpnede
Skjermdump fra NRK-artikkelen

«Israel forsvarer drapene på ubevæpnede demonstranter og sier reaksjonen er nødvendig for å beskytte israelere fra palestinske angrep.»

På tross av flere henvendelser har vi ikke fått svar fra journalisten som skrev artikkelen på om det er dekning for å si dette.  

Skyter ikke bevisst på ubevæpnede

Israels ambassade i Norge sier derimot at det israelske forsvaret kun bruker skarpe skudd som siste utvei.

Dan Poraz
ICEJ press, Ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassade i Norge.

- Israel skyter ikke bevisst på ubevæpnede mennesker, slik NRK presenterer det for leserne, sier Dan Poraz, ambassaderåd ved Israels ambassade i Norge.

Som siste utvei

- Det israelske forsvaret bruker skarpe skudd kun som en siste utvei: når livet til israelske soldater er i fare, eller for å motvirke et scenario med masseinfiltrering inn i Israel. Et slikt scenario kan resultere i mye høyere tapstall, fortsetter Poraz.

Det finnes også mange bilder og mye informasjon fra disse demonstrasjonene som tilsier at de drepte kan ha vært kraftig bevæpnet.

Mange kilder tilsier bevæpnede demonstranter

Rett før «demonstrasjonen» den 14. mai, oppfordret Hamas demonstrantene til å bære både skytevåpen og kniver skjult. De oppfordret dem videre til å ta i bruk de skjulte våpnene når de fikk mulighet til å kidnappe israelske sivile eller militære, og også til å brøyte seg vei gjennom grensegjerdet og inn i Israel. 

Det er også en rekke bilder fra «demonstrasjonene» der demonstrantene bruker eksplosiver (bilder fra det israelske forsvaret), drager med bensinbomber, bensinbomber, slynger og stein. Det settes også fyr på bildekk. Bildekkene røyklegger området rundt sikkerhetsgjerdet. De trilles også mot grensegjerdet.

83% med tilknytning til terrororganisasjoner

Tall fra ITIC (Informasjonssenteret for Israels militære etterretning og terrorisme) viser at 83% av de drepte under demonstrasjonene på Gaza var tilknyttet forskjellige terrororganisasjoner. Det betyr 93 av 112 drepte.

- Volden på grensen til Gaza var ikke utelukkende en «fredfull demonstrasjon, slik det ofte beskrives i norsk media. Vi vet nå at mer enn 80% av de som ble drept hadde tilknytning til terroristgrupper, de fleste til Hamas, avslutter Dan Poraz, ambassaderåd ved den israelske ambassaden i Norge.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer