NRK fjernet kommentar etter kraftig kritikk- men lot mange stå

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 02.01.2018

I en artikkel på ICEJs nettsider fikk NRK i går kraftig kritikk av Antirasistisk senter og HL-senteret for å slippe gjennom antisemittisme i sine kommentarfelt. I dag fjernet NRK en av kommentarene. Men Antirasistisk senter er langt fra fornøyd.

Solveig Tvedt
Ole Kaland, Solveig Tvedt redasjonssjef i NRK nyheter

«Vi gikk gjennom kommentarene nok en gang og hadde oversett en som vi har slettet i etterkant. Den beveger seg over i hets og rasisme mot en folkegruppe, og akkurat dette innlegget er over streken etter våre egne retningslinjer», sier Solveig Tvedt, redaksjonssjef i NRK nyheter.

Det er denne kommentaren hun sikter til:

«Med tanke på hvor påfallende fåtallige verdens sionister er, og at de kontrollerer verden både økonomisk og militært, kan vi bruke deres egne ord; det er de sionistiske jødene som er verdens parasitter, og deres virus spres død og fordervelse hvor de enn kommer.»

Lederen for antirasistisk senter, Rune Berglund-Steen, pekte spesielt på akkurat denne kommentaren i gårsdagens artikkel. Han mente den muligens kunne dømmes i rettsapparatet

Rune Berglund-Steen

- Noen av disse uttalelsene kan bli rammet av loven. Generelt er terskelen for å bli dømt høy, og erfaringen tilsier at ytringer gjerne må inneholde et voldelig element (som et ønske om å se noen drept eller utryddet) for å få en faktisk dom. Noe av den villeste retorikken, spesielt om parasitter kan imidlertid rammes, men jeg kan ikke si at en domfellelse ville være sikker, sier lederen for antirasistisk senter.

Men Berglund-Steen er heller ikke i dag fornøyd med NRKs håndtering i saken.

«De fjernet den verste kommentaren jeg så, det er positivt, men den burde selvsagt vært fjernet før. Det er også flere uttalelser her av antisemittisk og konspiratorisk karakter, og jeg er overrasket hvis dette er det eneste NRK ser et problem med», sier han.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer