Norsk-jødisk journalist og samfunnsdebattant til ICEJs sommerstevne

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 06.14.2017

De siste årene har hun vært en av de tydeligste jødiske stemmene i den offentlige norske Israel- og antisemittismedebatten. Lørdag 24.juni klokken 1200 kan du høre journalisten, samfunnsdebattanten og bloggeren Suzanne Aabel på ICEJs sommerkonferanse i Kristiansand.

Suzanne Aabel hadde fått en Davidsstjerne til jul av faren sin. I 2014 bestemte hun seg for å smykke seg med den i ett år. Etter om lag fire uker med skjellsord og spytting, var det slutt. Hun orket ikke lenger.

Samme året begynte også hennes engasjement i samfunnsdebatten.

Det var under Gaza-krigen 2014. Ble helt mettet av den ensidige mediedekningen og tok mot til meg og begynte å pøse ut saker som jeg håpet kunne balansere litt, sier Suzanne Aabel.

I en kronikk i VG sommeren 2014 forteller hun også om venners erfaringer med antisemittisme:

«…det har blitt tegnet hakekors på tavlen og surret toalettpapir rundt overarmene, mens det ble marsjert rundt i klasserommet med høyrearmen strukket ut. Som moren til dette barnet sa det: «Sjetteklassinger gjør ikke sånt av seg selv. Dette har de lært hjemme.»»

Men det året var det ikke bare norske jøder som fikk kjenne på antisemittismen.

Suzanne Aabel forteller også om angrep mot jøder rundt om i Europa; om jøder som blir innesperret i en synagoge i paris etter at propalestina-demonstranter går amok, og om jøder som blir skutt på det jødiske museet i Brüssel i Belgia.

Hun har også vært involvert i flere samfunnsdebatter om temaer knyttet til antisemittisme, jøder og Israel. Blant annet med de norske musikkbandene Razika og Carpe Diem, samt Nrk-journalisten, Sissel Wold.

Hun har skrevet en rekke debattinnlegg i våre største aviser om temaene, og har vært en av de mest fremtredende jødiske stemmene i Israel og antisemittismedebatten.

Men for kristiansandere er det også en annen årsak til å høre Suzanne Aabel den 24.juni: Kristiansand har vært hennes sommerparadis hvert eneste år.

Nitti prosent av slekten Suzanne Aabels mor ble drept under holocaust.

Se hele vårt program her: http://www.icej.no/sommerstevnet#program

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding