Norsk jøde: - Kampanjen får meg til å føle at vi har venner der ute

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 10.25.2017

Etter at en svensk jøde ble slått ned for å ha på seg en Davidsstjernen, startet Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ), en kampanje ved å lage en bilderamme med Davidsstjernen og teksten «Jeg står med jødene» til bruk på profilbilder på facebook. De siste døgnene har om lag 1200 tatt i bruk rammen. Flere norske jøder vi har snakket med er svært glade for støtten.

- Det varmer mitt hjerte å se så mange støtte opp om denne kampanjen, sier den norske jøden, Shoshana Ohana.

En annen norsk jøde, Ayelet Azoury, synes det er en fantastisk kampanje.

- Jeg synes det er en fantastisk kampanje, og det viser at folk faktisk har engasjert seg, og at Norge ikke har glemt den jødiske minoriteten, sier hun.

Det som utløste kampanjen var at en svensk jøde rett før helgen ble slått ned på en buss i Sverige fordi vedkommende bar en Davidsstjerne. 

ICEJ ønsket å vise sin støtte til jøder ved å få flest mulig til å stå sammen med dem.

- Nå kan de som ønsker å vise sin støtte til jødene, vise det med å legge til en ramme på profilbildet sitt med teksten «Jeg står med jødene» og et bilde av en Davidsstjerne, sier Dag Øyvind Juliussen, leder for ICEJ i Norge.

Gjennom en årrekke har antisemittiske angrep mot jøder i Europa eskalert. Og i en europeisk undersøkelse fra 2013, kom det frem at mange europeiske jøder var redde for å vise sin jødiske identitet offentlig. I Sverige var tallet over femti prosent. 

I en helt ny undersøkelse blant 4000 jøder i Storbritannia, kommer det frem at trettien prosent vurdere å reise fra landet, og at trettisyv prosent har hatt behov for å skjule sin jødiske identitet.

- Ved å bruke denne rammen viser dere at dere står sammen med oss til tross for at dere kanskje kan møte negative reaksjoner fra familie og venner på facebook. Det er stort og betyr veldig mye for oss. Vi er en liten minoritet som er usynlige helt til vi tar på oss Davidsstjernen, sier Shoshana Ohana.

Da saken hvor den svenske jøden ble anmeldt til politiet, fikk vedkommende beskjed om at "Kan du inte bara ta av dig judestjärnan".

Det minnet mye om en sak fra 2016, hvor en svensk jødisk kvinne, som arbeidet som lærer, fikk problemer med elevene på grunn av sin jødiske identitet. Lærerens overordnede sa at «Jeg foreslår at du søker arbeid et annet sted, langt vekk fra denne skolen. Du vet at jeg sier deg dette fordi jeg bryr meg om deg».

- Det er helt uholdbart at jøder må skjule sin identitet, derfor startet vi denne kampanjen. Jøder står ikke alene, sier Dag Øyvind Juliussen.

- Denne kampanjen får meg til å føle at jeg har venner der ute og at jeg kan bære min Davidsstjerne uten frykt, men med stolthet, avslutter Shoshana Ohana.

Her kan du, sammen med pr. i dag 1200 andre, vise din støtte til jødene.

Sommerstevnet 2018

Program

Vær med å feire 70 årsfesten for staten Israel

Bestill billett