Netanyahu om Iranavtalen: «Fix den eller dropp den»

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 09.20.2017

Fra 19-25 september er alle verdens ledere samlet i New York. Anledningen er FNs årlige debatt i generalforsamlingen. I går talte Israels president, Benjamin Netanyahu. Han gikk til angrep på atomavtalen med Iran.

Netanyahu, tok opp flere av FNs ubalanserte resolusjoner mot 2016. Blant annet resolusjonen der UNESCO vedtok at gravene til patriarkene i Hebron er en palestinsk vedensarv. «Det er verre en «fake news», det er «fake history», sa Netanyahu.

Tale FN
Skjermdump FN, Netanyahu taler til FNs generalforsamling.

Han fortalte forsamlingen at både Abraham, Isak, Jakob, Sara, Rebecca og Lea er gravlagt der. Og at disse tilfeldigvis er patriarkene til det jødiske folk.

- Dette kan du ikke lese om i UNESCOs rapport. Men du kan lese om det i bibelen, som har fått fire av fem stjerner på Amazon, sa Netanyahu, og la til: jeg leser den hver uke.

Han roset også generalsekretæren i FN for hans uttalelser om at fornektelse av Israels rett til å eksistere, er antisemittisme.

- Dette er viktig, for episenteret for antisemittisme er her i FN, sa Netanyahu.

Han takket også Trump for hans arbeid for Israels sak i FN. «Takk president Trump…Og takk ambassadør Nikki Haley. Takk for at dere snakker sant om Israel».

I en tale til FNs generalforsamling samme dag, hadde president Trump kalt atomavtalen med Iran for en skam. Netanyahu trakk dette frem i sin tale. «Jeg kunne ikke være mer enig», sa Netanyahu. Og dette er hvorfor:

«Iran gir løfter om å ødelegge mitt land. Hver dag.»

- Restriksjonene mot Iran har det jeg vil kalle en solnedgangsklausul, sa Netanyahu, og forklarte at i løpet av noen år vil disse restriksjonene bli fjernet. Ikke på grunn av Irans oppførsel, men på grunn av en forandring på kalenderen.

Iran
Skjermdump FN, Irans representanter var fraværende under Netanyahus tale.

Han fortsatte:

- Når denne solnedgangen kommer, vil det kaste en skygge over hele Midtøsten og verden. Iran vil da være fri til å fremstille uran, sa Netanyahu.

Netanyahu sammenliknet Nord-Korea og Iran.

- De siste månedene har vi sett hvor farlig atomvåpen kan være i hendene på et lite, ustabilt regime. Tenk dere da mange hundre atomvåpen i hendene på et islamsk impirium? Om ikke avtalen forandres vil dette utvikle seg på samme måte som med Nord-korea, sa den israelske statsministeren.

«Vår politikk i forhold til atomavtalen er svært enkel. Fix den eller dropp den.»

Sommerstevnet 2018

Program

Vær med å feire 70 årsfesten for staten Israel

Bestill billett