Netanyahu kaster ut internasjonal observatørstyrke fra Hebron

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 01.29.2019

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, kaster ut den internasjonale observatørstyrken, TIPH, fra Hebron. Netanyahu mener TIPH motarbeider Israel. Norge er et av landene som deltar i styrken.

- Jeg har bestemt meg for ikke å forlenge mandatet til observatørstyrken, TIPH. Vi vil ikke tillate videreføring og tilstedeværelse av en internasjonal styrke som motarbeider oss, uttalte Benjamin Netanyahu i går.

Den siste måneden har det vært en heftig diskusjon i Israel om hvorvidt TIPH fortsatt skal være observatører i Hebron. Spesielt er det to situasjoner som har gjort Israelere mindre begeistret for observatørstyrken.

Fra TIPHs hjemmeside
Skjermbilde fra TIPHs hjemmeside.

Den første situasjonen viser TIPHs rettsrådgiver som slår et 10 år gammelt jødisk barn i ansiktet. Den andre hendelsen viser en av TIPHs ansatte som ødelegger dekket til en jødisk mann bosatt i Hebron.

For om lag fjorten dager siden gikk Israels sikkerhetsminister ut mot landene som deltar i obserbatørstyrken.

«Det er ikke så rart med en styrke bestående av politifolk fra en fiendtlig islamsk stat som Tyrkia, pro-palestinske land som støtter boikott; slik som Sverige og Norge, som skaper problemer med IDF-soldater og politiet, som skaper friksjon med bosetterne, og samarbeider med radikale organisasjoner og fremmer delegitimering av Israel.», sa ministeren for offentlig sikkerhet, Gilad Erdan., ifølge det israelske nyhetsmediet Jerusalem Post.

TIPH har hatt tilstedeværelse i Hebron i tjue år.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!