Netanyahu kan nå gå inn i sin fjerde periode som statsminister

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 09.26.2019

I går ble det klart at Israels president, Reuven Rivlin, har gitt oppdraget med å danne en ny regjering til sittende statsminister Benjamin Netanyahu. Om Netanyahu skulle klare det, vil det bli hans fjerde perioden på rad.

Ingen israelske statsministere har sittet lenger enn sittende statsminister, Benjamin Netanyahu. Han ble valgt inn i 2009, og har nå sittet i hele ti år på rad. Om han nå skulle klare å danne en ny regjering, går han inn i fire nye år.

Resultatet av valget den 17.september, ble akkurat så tett som forventer. Og hvem som skulle få oppdraget fra Israels president, Reuven Rivlin, med å danne en ny regjering har vært svært uklart.

Etter møtet mellom presidenten og de to store partiene I går kveld, kom imidlertid beskjeden om at Benjamin Netanyahu igjen fikk oppdraget.

- Møtet mellom Benjamin Netanyahu og Benny Gantz er avsluttet. Om kort tid vil ansvaret for å danne regjeringen bli gitt til Benjamin Netanyahu, hvoretter president Rivlin og statsminister Netanyahu vil gi merknader, uttalte Rivlin like etterpå.

Den sittende statsministeren takket så mye for oppdraget.

- I kveld fikk jeg mandatet til å opprette regjering av president Reuben Rivlin. Jeg takker ham og takker dere, innbyggere i Israel. Jeg vil gjøre alt for å etablere den eneste regjeringen som er mulig for Israel på dette tidspunktet - en bred nasjonal enhetsregjering, sa statsminister Netanyahu.

Slik den politiske situasjonen er i Israel for øyeblikket, ser det ut til at eneste løsning er at de to største partiene, «Blue and White» og Likud, samarbeider.

Lederen for “Blue and White” har hele tiden sagt at dette ikke er en mulighet. De neste dagene vil vise om dette likevel gå. Og presset på partene for å få dette til er stort.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!