Netanyahu: - Kampanjen er ikke over

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.06.2019

Selv om det nå er forhandlet frem en form for fred, og de israelske barna i områdene rundt Gaza igjen kan gå på skolen, sier Netanyahu at kampanjen ikke er over for Israel.

«Kampanjen er ikke over, og dette krever tålmodighet og visdom. Vi er forberedt på å fortsette. Målet har vært - og gjenstår - å sørge for ro og sikkerhet for innbyggerne i sør.»

Startet da to israelske soldater ble skutt

Eskaleringen startet sist fredag, da en snikskytter på Gaza skjøt og skadet to israelske soldater på patrulje på israelsk side av grensen.

Israelske soldater skutt av snikskytter fra Gaza
Bildet er tatt fra Gaza. To israelske soldater ble skutt av snikskytter fra Gaza. Her får de to skutte soldatene behandling.

Israel gikk til motangrep på en Hamas-posisjon nær grensen, og to personer tilhørende Hamas sin militære gren, ble drept i angrepet. Hamas har bekreftet at de tilhørte den militære grenen. Flere andre ble skadet.

Hamed Khudari
IDF angrep bilen hvor Hamed Ahmed Khudari oppholdt seg. Khudari skal ha vært sentral i å overføre penger fra Iran til Hamas og Islamsk Jihad. Han skal ha blitt drept i angrepet.

I løpet av natt til lørdag, ble det sendt over to hundre raketter fra Gaza og inn i Israel. Som en følge av det, angrep det israelske forsvaret (IDF) deretter posisjoner tilhørende Hamas og Islamsk Jihad.

Frem til i dag morges er det skutt om lag 700 raketter fra Gaza og inn i Israel.

Fire israelere drept

Fire israelere er døde som en følge av angrepene. 234 er behandlet for skader, ifølge det israelske nyhetsmediet Jerusalem Post.

Angrep på flere store byer

Flere av de store Middelhavsbyene i Israel var under kraftig angrep. Blant annet Ashkelon og Ashdod.

israelsk ungdom legger seg flate under et rakettangrep
IDF, israelsk ungdom legger seg flate under et rakettangrep.

I Ashdod bor det om lag 240.000 mennesker. Byen er Israels viktigste havneby. Også Beersheva ble angrepet.

Skoler har vært stengt og mange israelere har vært nødt til å leve i bomberom i dagene rakettangrepene har pågått. Det meldes om at skolene igjen skal være åpnet.

Israelske gjengjeldelser

Israel gjengjeldte angrepene og har ifølge det israelske forsvaret angrepet om lag 250 mål knyttet til Hamas og Islamsk Jihad i Gaza.

Ifølge kilder på Gaza, skal 27 palestinaaraber være drept og 170 skadet som en følge av de israelske angrepene. Erfaringer fra tidligere konflikter, tilsier at man skal være forsiktige med å stole på disse tallene.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!