Netanyahu: Israel vil forhandle på grunnlag av Trumps plan for fred

Av ICEJ Press, 05.22.2020

Israels statsminister er tydelig på at han ønsker å forhandle med palestina-arabernes styresmakter på grunnlag av Donald Trumps plan om en to-stats-løsning og fredelig sameksistens.

AV: Martin Gellein

Statsminister Benjamin Netanyahu talte torsdag under en seremoni på Ammunition Hill, og hedret soldatene som falt der under kampen om Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967.

«Da jeg besøkte Washington tidligere i år, i anledning president Trumps presentasjon av hans visjon for fred, uttalte han at Jerusalem vil forbli Israels udelte hovedstad,» sa Netanyahu.

«Jeg uttalte den gangen at jeg var villig til å forhandle basert på denne visjonen om fred, og jeg sier det samme i dag,» la Netanyahu til.

Trump-administrasjonens fredsplan innebærer at Israel kan erklære suverenitet over jødiske bosetninger i Judea og Samaria (30% av Vestbredden). Palestina-araberne kan opprette en selvstendig stat bestående av de resterende 70% av Vestbredden, Gazastripen og områder ved grensen til Egypt i sør.

Ifølge planen vil Jerusalem forbli Israels evige og udelelige hovedstad. Palestina-araberne vil kunne opprette sin hovedstad i arabiske områder i de ytre delene av øst-Jerusalem.

Forutsetninger for opprettelsen av en ny palestina-arabisk stat er at staten demilitariseres, at terrorisme mot Israel opphører og at den nye statens borgere gis fulle borgerrettigheter.

Dersom palestina-araberne sier ja til forslaget vil det utløse enorme milliardoverføringer til å bygge et moderne samfunn med infrastruktur og velferd.

Palestina-araberne har sagt tydelig nei til forslaget. På grunnlag av Israels planer om å erklære suverenitet over nye områder, har PAs president Mahmood Abbas denne uken uttalt at alt sikkerhets-samarbeid med Israel nå er brutt, inkludert det som hører til Oslo-avtalen.

 

Kilde: Israel National News.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding