Netanyahu gir grønt lys for 3.500 nye boliger ved jødisk bosetning i Judea

Av ICEJ Press, 02.26.2020

«Vi bygger opp Jerusalem og områdene rundt Jerusalem. Jeg ga et umiddelbart klarsignal for planen om å bygge 3.500 boenheter i E1,» uttalte statsministeren. Området ligger ved den vakre jødiske bosetningen Ma’ale Adumim, på Judeas fjell, med utsikt over Jordandalen. 
 

AV: Martin Gellein

Statsminister Benjamin Netanyahu krysset en diplomatisk rød linje tirsdag, da han kunngjorde at han gikk inn for bygging av 3.500 boliger i et ubebygd område i Ma'ale Adumim.
Bosetningen er den tredje største jødiske byen på Vestbredden, og ligger noen kilometer utenfor Jerusalem. Kjører man fra Jerusalem ned til Dødehavet, ligger byen synlig på fjellene. Israel anser Ma'ale Adumim og E1-seksjonen som vesentlige for å sikre et enhetlig Jerusalem.

«Vi bygger opp Jerusalem og områdene rundt Jerusalem,» fortalte Netanyahu tilhørerne på den årlige Besheva-konferansen i Jerusalem.
«Jeg ga et øyeblikkelig direktiv om å sette inn planer om å bygge 3500 boenheter i E1,» sa Netanyahu til publikum applaus.

«Utviklingen har blitt stoppet," sa Netanyahu og la til at utbyggingen av E1-området har "enorm betydning.» «Jeg tror at alle her forstår hvor viktig dette er,» fortsatte statsministeren. Uttalelsen peker på begrensningen av jødisk utbygging i henhold til Oslo-avtalen. 
Netanyahu bekreftet også klarsignal til byggingen av 1.077 boliger i Givat Hamatos, et nytt jødisk område av øst-Jerusalem, ikke langt fra den palestina-arabiske byen Betlehem.
Begge prosjektene er diplomatiske følsomme fordi palestinerne og store deler av det internasjonale samfunnet anser at byggingen skjer innenfor grensene til en fremtidig palestinsk stat. Mange mener planene ble stoppet av Obama-administrasjonen, men at Donald Trump ikke vil være negativ til utbyggingen. 
Ma'ale Adumims ordfører, Benny Kashriel, har lenge hevdet at området er nødvendig for å gi rom for befolkningsvekst i byen hans på rundt 38 000 mennesker.

Utsikt fra Ma'aleh Adumim
Utsikt fra Ma'aleh Adumim

«Dette er en festdag for Ma'ale Adumim,» uttalte Kashriel til The Jerusalem Post.  «Å bygge i E1 er en boligløsning for mange unge par, og det gir territoriell sammenheng med Jerusalem,» la han til.

Palestinske embetsmenn fordømte tirsdag E1-prosjektet og advarte mot at det ville føre til ytterligere spenninger mellom palestinerne og Israel.

PLOs generalsekretær Saeb Erekat twitret om E1-prosjektet og skrev: «Hvis det blir utført, innebærer det tilintetgjørelse av ideen om to stater.»

PAs utenriksdepartement sa i svar på Netanyahus kunngjøring, at planen er «en implementering av vilkårene i den såkalte Deal of the Century. Byggingen vil undergrave enhver mulighet til å opprette en sammenhengende palestinsk stat på 1967-grensene med Øst-Jerusalem som hovedstad.»

En talsperson for FNs sikkerhetsråd advarte mot den israelske utbyggingen fordi den bryter med Folkeretten og FN resolusjoner. Det er imidlertid ikke tilstrekkelig flertall i FN for en offentlig felles uttalelse som fordømmer Netanyahus planer. Det samme gjelder for EU. Landene tolker og forholder seg altså helt ulikt til både FNs resolusjoner og Folkeretten. 


Kilde: Jerusalem Post

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding