Nå kan du være med å støtte aliyah for 500 etiopiske jøder

Av ICEJ Press, 06.08.2016

2500 år med jødisk-etiopisk historie går mot slutten. Den siste puljen med jøder i Etiopia vender nå tilbake til Israel, og ICEJ støtter tilbakevendingen økonomisk. I første omgang for 500 av dem.

Lang jødisk historie i Etiopia

Historien til de etiopiske jødene begynte trolig for mellom 2500 og 3000 år siden, men det finnes flere teorier på opprinnelsen.

Noen mener de er etterkommere etter Dans stamme som forlot Israel etter ødeleggelsene av det første tempelet om lag 500 år før Kristus. Andre mener opprinnelsen er fra jemenittiske jøder fra svært gammel tid, mens andre igjen mener judaismen i Etiopia skal ha kommet etter at kong Salomo og dronning Saba skal ha fått en sønn. Det alle er enige om er at de etiopiske jødenes historie er svært gammel.

Mot slutten for jødene i Etiopia

I november godkjente den israelske regjeringen tilbakevendingen av de siste 9200 etiopiske jødene, en historie som startet i 1975. Da ble de etiopiske jødene godkjent som jøder av det israelske rabbinatet, og tilbakevendingen (aliyah) kunne starte.

Men det ble en tøff start. Det påfølgende tiåret i Etiopia var preget av borgerkrig, sult og alt annet enn gode kår for de etiopiske jødene. Den første store gruppen ble ført ut av Etiopia i en hemmelig operasjon kalt operasjon Moses. Siden har mange blitt hjulpet ut av Etiopia i liknende operasjoner.

Fra 1991 har ICEJ støttet mange prosjekter knyttet til etiopisk aliyah.

  • ICEJ har sponset aliyah-flyvninger og bistått med midler til integrering av de etiopiske jødene gjennom utallige prosjekter, sier Howard Flower, ICEJs aliyah-direktør.

Krevende integrering

  • Fordi det er svært store forskjeller mellom Etiopia og Israel har det vært spesielt vanskelig for de etiopiske jødene å tilpasse seg, sier ICEJs bistandsdirektør, Nicole Yoder.

På grunn av disse forskjellene og deres helsesituasjon har ICEJ, opp gjennom årene, bidratt med mye midler og hjelp til denne gruppen. Med alt fra helsehjelp til støtte til studenter.

Med Guds hjelp

Israelske myndigheter regner med at det vil ta 4-5 år å få alle de 9200 etiopiske jødene hjem. Men ICEJs håper at dette kan muliggjøres enda raskere.

  • Med Guds hjelp så kan vi få bragt dem hjem til deres forfedres hjem raskere enn de 4-5 årene, sier Howard Flower.

Mange av de som nå venter på å få reise til Israel, har allerede mange av sine familiemedlemmer der, og ser frem til å bli gjenforenet med nære de ikke har sett på lang tid.

Vær med å hjelpe

Vær med å hjelpe de siste etiopiske jødene med hjemvendelsen. Gi ditt bidrag til denne historiske og profetiske hendelsen.

Her kan du være med å gi din støtte: http://icej.no/donasjon

 

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding