Mange har reagert på Leger Uten Grensers beskrivelser – i går reagert organisasjonen

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 08.30.2018

I en lengre e-post-utveksling med ICEJ reagerer nå Leger Uten Grenser på kommentaren der ICEJ anklager dem for å drive propaganda. Mange av ICEJs lesere har reagert på kommentaren. Men Leger Uten Grenser tar ikke selvkritikk.

"Krig rammer mennesker, og den pågående konflikten i Israel/Palestina skaper medisinske behov, både fysiske og mentale. Hvorfor det er krig eller årsakene til konflikten går vi ikke inn på.", skriver senior kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser (LUG) Jonas Hågensen.

Likevel har de sterke beskrivelser av hvem som står bak lidelsene til palestinaaraberne.

For sist mandag publiserte ICEJ en tekst som anklaget LUG for propaganda. På landinfosiden til LUG om «Palestina», står det: 

"Særlig Gaza blitt hardt rammet av konflikten da Israel har gått til angrep og bombet ned store deler av området flere ganger de siste årene, det siste fant sted i 2014. Nesten halvparten av befolkningen i Gaza er under 18 år og det er stort behov for psykisk helsehjelp som følge av gjentatte angrep."

ICEJ skriver at:

Hågensen
LUG, Jonas Hågensen, senior kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser.

"Ikke med ett ord nevnes Hamas eller PA sin skyld i palestinaaraberes lidelser. Ikke nevnes rakettene som skytes mot den israelske sivilbefolkningen, og som Israel besvarer. Heller Ikke terroren mot israelere, eller undertrykkelse av sivilbefolkningen i Gaza og i Judea og Samaria (vestbredden) nevnes."

Når LUG skriver at Israel bomber Gaza, mener de at de kun påpeker fakta.

"…nei, det er ikke beskyldninger at Israel har bombet Gaza, det er faktiske forhold. Vi gir medisinsk hjelp til de som er rammet av det", skriver Hågensen.

"Det er åpenbart at LUG anklager Israel for å være aggressor Når Jonas Hågensen, senior kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser forsvarer dette,

Juliussen
Dag Øyvind Juliussen, direktør i ICEJ Norge.

tydeliggjøres det at LUG ikke er nøytrale. Man kunne beskrevet situasjon i Gaza på en nøytral eller balansert måte. Det gjør man ikke, sier Dag Øyvind Juliussen, direktør for ICEJ Norge."

Et annet sted står det:

"Flere pasienter Leger Uten Grenser har snakket med kan fortelle om israelske soldater som tvinger seg inn i hjemmene deres, utøver vold og arresterer familiemedlemmer, noe som resulterer i traumer, angst, stress og søvnproblemer."

ICEJ reagerer også på denne fremstillingen.

"De glemmer å nevne at israelske soldater går inn i et hjem med en hensikt. Det kan til eksempel være som en del av jakten på terrorister, medhjelpere til terrorister eller voldelige demonstranter."

"Du må gjerne mene at det er helt ut av kontekst å påpeke at mennesker utvikler traumer av å bli vekket på natta av soldater i full utrustning, men det er altså en medisinsk beskrivelse etter å ha behandlet disse menneskene. Vi går ikke inn på de bakenforliggende årsakene, da måtte vi kanskje gått tilbake til 1920-tallet, eller kanskje før?", skriver Hågensen videre.

Mange har i sosiale medier reagert på beskrivelsene til LUG. Her er noen av reaksjonene:

«Dette var trist lesning hadde ikke trodd det var tilfelle.»

«Vurderer å trekke meg som giver når de lyver om Situasjonen hvor Israel blir tillagt løgnaktige fakta.»

«Har visst lenge at " leger uten grenser" er pro palestinske.»

«Æsj, dette visste jeg ikke. ?

Da blir det ikke mer støtte fra meg. Ikke fordi de støtter palestinerne, men fordi de ikke er nøytrale.»

«Jeg har sluttet å gi til dem. Trodde de var politisk nøytrale men det er de jammen ikke. Derfor ingen støtte fra meg heretter.!»

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Nasjonal Ledersamling Gardermoen 2019

Påmelding og informasjon

Festmøte for Israel - Fredheim arena

Program og informasjon

Sommerstevnet 2019

Program og informasjon