Lite håndfast pressekonferanse mellom Trump og Abbas

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.03.2017

Da president Mahmoud Abbas og president Donald Trump holdt pressekonferanse i det hvite hus klokken kvart over seks i kveld norsk tid, kom det frem lite håndfast. Trump ba om at palestinske ledere fordømte oppfordringer til vold, men fikk ingen innrømmelser fra Abbas.

Det var knyttet en viss spenning til pressekonferansen mellom Mahmoud Abbas og Donald Trump. Men det kom lite håndfast ut av det.

President Donald Trump sa at han hadde invitert Abbas for å vise det spesielle partnerskapet som er mellom USA og pelstinerne.

Jeg inviterte Abbas for å vise hvordan vi har et spesielt partnerskap, sa president Trump.

Mahmoud Abbas takket på sin side for den ærefulle invitasjonen, og sa han gledet seg til å arbeide med president Trump for å få i stand en fredsavtale. En fredsavtale han sa måtte innebære Øst-Jerusalem som palestinsk hovedstad, en stat med linjene fra -67 og et Israel med trygge grenser.

Han gjentok også flere anklager mot Israel. Blant annet at de måtte slutte med okkupasjonen, og at Israel må anerkjenne en palestinsk stat, slik palestinerne har anerkjent en israelsk stat.

Det ble satt frem få krav fra den amerikanske presidenten. Imidlertid sa han at det ikke kan bli før et unisont palestinsk lederskap fordømte oppfordringer til vold.

Det kan ikke bli fred før palestinske ledere samlet fordømmer oppfordringer til vold, sa president Trump.

Jeg kan forsikre presidenten om at våre barn oppdras til fred, svarte president Abbas.

Ellers handlet pressekonferansen tydelig om å injisere et godt forhandlingsklima.

Sommerstevnet 2018

Program

Vær med å feire 70 årsfesten for staten Israel

Bestill billett