Libanesisk regissør arrestert etter Israel-besøk

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 09.11.2017

Den internasjonalt anerkjente libanesiske regissøren, Ziad Doueiri, ble i går arrestert da han ankom Libanon. Årsaken skal være at han arbeidet med en film i Israel i 2012.

Den internasjonalt anerkjente filmregissøren, Ziad Doueiri, ble i går arrestert på flyplassen i Beirut, Libanon. 

Hans libanesiske og franske pass skal ha blitt konfiskert.

Han ankom Libanon for å være med på premieren av sin siste film, «The insult». Filmen fikk nylig en pris på filmfestivalen i italienske Venezia. 

«Jeg er dypt krenket. Jeg kom tilbake til Libanon med en pris fra Venezia. Det libanesiske politiet har godkjent denne filmen (The Insult). Jeg har ingen anelse om hvem som er ansvarlig for det som har skjedd», sa Doueiri, ifølge nyhetsmediet Alaraby.

Både libanesiske og israelske medier skriver at årsaken skal være at Doueiri i 2012 gjorde opptak i flere måneder i Israel, da han regisserte filmen «The attack».

I henhold til libanesisk lov er det ulovlig for libanesere å besøke Israel uten på forhånd å ha søkt om godkjennelse. Ziad Doueiris advokat, sier det ble søkt før innspillingen i 2012, men at det aldri kom noe svar på søknaden.

Hvorfor saken kommer opp nå, er uklart.

I dag ble Ziad Doueiri fremstilt for en militær domstol.

I følge MTVNewsLibanon, skal han nå ha fått begge sine pass tilbake.

Saken har fått stor oppmerksomhet i Libanon og internasjonalt.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Sommerstevnet 2018

Program

Påmelding løvhyttefesten 2018 korttur

Påmelding løvhyttefesten 2018 - korttur