Ledere for trossamfunn om minnedagen for holocaust

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 01.26.2018

Den 27.januar er den internasjonale minnedagen for ofrene og overlevende etter holocaust. Den 27.januar var dagen da konsentrasjonsleiren, Auschwitz, ble frigjort. Vi stilte ledere for norske trossamfunn to spørsmål tilknyttet dagen.

  1. Hva betyr minnedagen for holocaust for deg og organisasjonen du leder?
  2. Hva ville du, i en setning, sagt til jøder i Norge på denne dagen?

Terje Aadne, Generalsekretær Baptistsamfunnet

Terje Aadne, Baptistsamfunnet
Terje Aadne, Generalsekretær Baptist-samfunnet.

 

1.Jeg synes det viktig å minnes dagen. Det utfordrer oss til å holde problematikken rundt antisemittisme og antirasisme høyt på dagsorden. Ervin Kohns foredrag i forbindelse med at han fikk Ikke-vold-prisen 15. januar, minnet oss også på det da han sa det slik om antisemittismen som sykdom:

«Etter WW2 var man sikre på at man i hvert fall var kvitt den sykdommen. For det er en sykdom. Det er en sykdom som ikke-jøder lider av. Riktignok er det jøder som dør av den, men det er ikke-jøder som lider av sykdommen. Vår alles oppgave er å passe på at sykdommen ikke får fotfeste. Med hvilke virkemidler kan vi vaksinere oss? Vi har bare to; Kunnskap og holdninger. Og disse to korrelerer ikke. Det tredje riket er det beste eksempel. Det var et samfunn som var verdensledende innenfor vitenskap og kultur, og allikevel skjedde det der. Og det som skjedde var det totale sivilisatoriske sammenbrudd. Det er derfor vi må beskytte vårt samfunn mot den sykdommen antisemittismen representerer. Den pågående prosessen innebærer at vi må undervise hver generasjon.» Les hele foredraget hans på http://baptist.no/lese/article/1449727

2.Jeg synes det er viktig at vi kan verdsette det jødiske folk og deres behov for trygghet, og at vi som baptister får stå sammen med det jødiske folk i minnet om krystallnatten.

"Jeg synes det viktig å minnes dagen. Det utfordrer oss til å holde problematikken rundt antisemittisme og antirasisme høyt på dagsorden", Terje Aadne, Generalsekretær Baptistsamfunnet.

Erik Furnes
Erik Furnes, Generalsekretær Indremisjonsforbundet

Erik Furnes, Generalsekretær i Indremisjonsforbundet

1.Jeg må innrømme at vi har hatt mer fokus på markeringen av Krystallnatten enn minnedagen for Holocaust. Personlig prioriterer jeg å bruke mye tid ved Yad Vashem i Jerusalem når jeg er i Israel, og det oppfordrer jeg alle til å gjøre.

2.At jødene i Norge ble sviktet av vårt folk da det gjaldt som mest, og at vi må opprettholde minnet om Shoha slik at det aldri skjer igjen.

"Personlig prioriterer jeg å bruke mye tid ved Yad Vashem i Jerusalem når jeg er i Israel, og det oppfordrer jeg alle til å gjøre", Erik Furnes, Indremisjonsforbundet.

Sigmund Kristoffersen
Sigmund Kristoffersen, Leder Pinsebeveglsen

Sigmund T. Kristoffersen, Leder Pinsebevegelsen i Norge

1.Holocaust er en historie som vi aldri må glemme. Den står som et symbol på alle grufullhetene og all diskriminering jødene har opplevd gjennom historien. Mer enn noen gang vil vi velsigne jødene, Guds utvalgte folk.

2.Unnskyld, som kirker skal vi alltid vise respekt for alle mennesker og ta avstand fra diskriminering og antisemittiske holdninger. Noe som dessverre kirkehistorien ikke viser i forhold til jødene.

"Den står som et symbol på alle grufullhetene og all diskriminering jødene har opplevd gjennom historien", Sigmund Kristoffersen, Leder Pinsebevegelsen

Berit Hagen Agøy
Berit Hagen Agøy, Generalsekretær Mellomkirkelig råd

Berit Hagen Agøy, Generalsekretær i Mellomkirkelig råd

1.Holocaustdagen er en svært viktig påminning om at kunnskap om jødenes historie og skjebne under annen verdenskrig er avgjørende viktig for å kunne gjenkjenne og bekjempe den antisemittismen vi ser i dag.

2.Jeg ønsker at jøder i Norge skal oppleve at deres tro og tradisjoner er en helt selvfølgelig del av norsk kultur.

"Holocaustdagen er en svært viktig påminning om at kunnskap om jødenes historie og skjebne under annen verdenskrig er avgjørende viktig for å kunne gjenkjenne og bekjempe den antisemittismen vi ser i dag", Berit Hagen Agøy, Generalsekretær i Mellomkirkelig råd.

Også Misjonssambandet og Metodistkirken har fått spørsmålene. Men de fikk ikke tid til å svare på spørsmålene.

Sommerstevnet 2018

Program

Påmelding løvhyttefesten 2018 korttur

Påmelding løvhyttefesten 2018 - korttur