Krystallnatten – «det berettigede raseriet mot jødene» (Tysk presse 10/11-38)

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 11.09.2017

Nazistenes propaganda koplet med tyskernes motforestillinger mot jøder, resulterte i noen ufyselige beskrivelser av krystallnatten i tysk presse dagen etter ødeleggelsene av jødisk liv og eiendom.  - Det virker som det er lettere å gjøre noen vondt når du ikke kjenner dem så godt (Marga Randall, tysk jøde).

Nazistenes propaganda koplet med tyskernes motforestillinger mot jøder, resulterte i noen ufyselige beskrivelser av krystallnatten i tysk presse dagen etter ødeleggelsene av jødisk liv og eiendom.  - Det virker som det er lettere å gjøre noen vondt når du ikke kjenner dem så godt (Marga Randall, tysk jøde).

Brevet fra det tyske propagandaministeriet

Morgenen den 10.november, altså dagen etter pogromene mot jødene startet, ble det sendt ut et brev til tyske avisredaksjoner fra det nasjonalsosialistiske (nazistiske) propagandaministeriet.

Brevet ble bindende for redaksjonene:

«Her og der skal noen vindusruter ha gått i knas, noen synagoger skal ha tatt fyr av seg selv eller gått opp i flammer på annet vis.»

Videre sto det at saken «…ikke skulle slåes opp altfor stort, ingen overskrifter på førsteside. Foreløpig skal det ikke trykkes noen bilder. Det skal ikke settes opp noen sammenfattende melding for landet som helhet….»

Wiesloch
Yad Vashem, Synagogen i Wiesloch etter krystallnatten

Tyske aviser rapporterer

I all vesentlighet fulgte avisene det bindende brevet fra propagandaministeriet med overskrifter som

denne fra Berlin:

«Opprørt folkesjel, kommer til uttrykk» (det tyske folk reiser seg i rettferd mot jødene),

BadenBbaden
Yad Vashem, Jødiske fanger føres gjennom gatene av SS 10.november 1938

eller som denne beskrivelsen fra Køln:

«I går og i dag skjedde det lidenskapelige demonstrasjoner mot jødene overalt. Befolkningens raseri over jødenes forbrytelser var så stor at det knuste vinduene i jødebutikkene og synagogene»,

eller denne:

«Til tross for det berettigede raseriet mot jødene, som har så mange tyskeres blod på samvittigheten, viste befolkningen stor disiplin».

eller:

«Disse aksjonene var ikke uttrykk for plyndringslyst, men skulle ene og alene vise jødene at det nå er slutt på vår tålmodighet».

BadenBaaen1
Yad Vashem, Jødiske fanger føres gjennom gatene i Baden Baden

eller:

«Raseriets styrke blir ikke minst dokumentert ved at ikke en eneste jødisk butikk unngikk folkets straffene hånd».

Det var en utbredt rettferdiggjøring av krystallnatten i tysk presse. Mye informasjon ble tilbakeholdt, og med svært få unntak, var det ingen aviser som dekket krystallnatten som et nasjonalt fenomen. Det fantes altså så å si ingen samlet oversikt i tysk presse over ødeleggelsene denne natten.

Harde fakta

Så i liten grad fikk den tyske befolkningen innblikk i at flere hundre jøder ble drept denne natten. At 30000 jøder ble tatt i forvaring og senere sendt til ulike konsentrasjonsleirer. At 7500 jødiske butikker ble vandalisert og 1400 synagoger ble brent ned. Men på det lokale plan kunne de med egne øyne se og høre slike som disse jødiske vitnesbyrdene:

Jødiske vitnesbyrd

Arnold Goldschmidt

Født i Fulda, Tyskland. Han var 16 år gammel på krystallnatten.

- Plutselig kom nazistene. De ransaket leiligheten vår og kastet alt sølvet og gullet ut av vinduet. Tyske kvinner sto på gaten og tok imot alt som ble kastet ut av vinduet. Dette var kvinner fra bygningen vi bodde i …..kan du tenke deg….kvinner vi hadde kjent i 20-30 år. Våre naboer. Ingen hjalp oss. Så ble jeg tatt med. Da pappa så meg, han var en stor mann, ble han helt blek. Han sa til de som hadde tatt meg at han hadde kjempet under forrige verdenskrig, og at han hadde fått jernkorset. Nå måtte de slippe meg, sa han. De sa at det kunne de ikke, men han kunne gå.

Arnold Goldschmidt ble sendt til Buchenwald. Han overlevde holocaust.

Marga Randall

Krystallnatten bor hun og hennes familie i den lille tyske byen, Schermbeck. Marga er 8 år gammel.

- Jeg husker ikke så mye av jødeforfølgelsen frem til krystallnatten. Men denne dagen husker jeg godt. Jeg er våken og klokken er ti på kvelden da jeg går bort til vinduet. Utenfor ser jeg brunskjortene med mursteiner i den ene hånden og fakler i den andre. De kom mot vårt hus. Jeg husker jeg var så redd at jeg hakket tenner. Tyskerne kom inn i leiligheten vår. De begynte å hakke løs på møblene våre, og kommanderte oss ut. Vi dro til skogs. Da vi kom tilbake, var det ikke en stol å sitte på, alt var ødelagt. Til og med undulaten hadde de tråkket på. Hvem gjør slikt? De kom fra nabobyen.

Det virker som det er lettere å gjøre noen vondt når du ikke kjenner dem så godt. Marga overlevde holocoust.

Kilder:

Holocaust museet i Jerusalem, Yad Vashem

«Tyskerne og Jødene» av Peter Longerich

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding